ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Înainte de vizitele sale la Moscova și Kiev, Macron a discutat cu Joe Biden și Boris Johnson

10:16 | 07.02.2022 Categorie: Externe

Paris, 7 feb. /MOLDPRES/. Emmanuel Macron a discutat din nou la telefon duminică cu omologul său american, Joe Biden, în cadrul consultărilor sale înainte de a se întâlni luni cu Vladimir Putin privind criza ruso-ucraineană, a anunțat președinția Franţei, relatează MOLDPRES cu referire la AGERPRES.

Discuția s-a înscris într-o "logică de coordonare", potrivit Palatului Elysee, înainte de vizita președintelui francez la Moscova şi apoi, marţi, la Kiev, unde urmează să se întâlnească cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

Președintele francez a indicat că va "discuta despre condiţiile detensionării" la frontiera cu Ucraina, unde occidentalii acuză Moscova că a desfășurat zeci de mii de soldaţi în vederea unei potenţiale invazii, ceea ce Rusia neagă, afirmând că doreşte numai să îşi garanteze securitatea.

Macron a discutat în zilele de odihnă cu premierul britanic, Boris Johnson, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi liderii celor trei ţări baltice, preşedintele lituanian, Gitana Nauseda, şi premierii leton, Krisjanis Karins, şi eston, Kaja Kallas.

Șeful statului francez a mai vorbit anterior la telefon cu Joe Biden. Cei doi preşedinţi și-au reafirmat "sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei", angajându-se să rămână "în strâns contact" în această problemă, potrivit Casei Albe. "Ei au convenit să vorbească din nou în curând", a precizat duminică Palatul Elysee.

"Trebuie să fim foarte realişti", a declarat Emmanuel Macron pentru săptămânalul JDD. "Nu vom obţine gesturi unilaterale" din partea Rusiei, "dar este esenţial să evităm o deteriorare a situaţiei înainte de a construi mecanisme şi gesturi de încredere reciprocă", a  declarat președintele Franței.

Foto: see.news

img22000881

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!