ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Doi polițiști de frontieră și trei vameși au fost reținuți în urma descinderilor de la Leușeni

14:51 | 08.02.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 8 feb. /MOLDPRES/. SPIA de comun cu angajații Procuraturii Anticorupție au efectuat dimineață 21 de percheziții în birourile de serviciu, domiciliile și mijloacele de transport a nouă angajați ai Poliției de Frontieră și trei ai Serviciului Vamal, suspectați de corupere activă și corupere pasivă. În urma descinderilor, trei angajați ai SV și doi polițiști de frontieră au fost reținuți, comunică MOLDPRES.

Potrivit Serviciului protecție internă și anticorupție al MAI, acțiunile de documentare au avut loc în perioada octombrie 2021 - februarie 2022, fiind vizați mai mulți angajați ai organelor de forță de la punctul de trecere a frontierei de stat "Leușeni", iar ca rezultat al măsurilor speciale de investigație, au fost documentați 9 angajați ai IGPF al MAI, pentru comiterea a 64 de acțiuni de corupere (sumele primite variau între 10-200 de euro), precum și 3 angajați ai SV, pentru comiterea a 26 de acțiuni de corupere (sumele primite variau între 50-200 de euro).

Angajații de la Leușeni extorcau bani de la transportatorii de pasageri și colete originari din Republica Moldova care nu dețin licență pentru prestarea acestor servicii, în scopul favorizării trecerii autovehiculelor fără control vamal, sau după caz efectuarea unui control superficial al autocamioanelor și autoturismelor încărcate cu mărfuri și colete, prin aparatul de scanare cu raze X-Ray; de la cetățenii Moldovei cu pașapoarte biometrice, pentru a le permite traversarea frontierelor spre statele europene, și respectiv, pentru a le permite deplasarea spre Moldova fără a le fi aplicate sancțiuni pentru depășirea termenului de ședere în Uniunea Europeană; de la persoane fizice rezidente și nerezidente, pentru favorizarea trecerii frontierei de stat în contextul restricțiilor impuse de situația epidemiologică.

În cadrul perchezițiilor au fost depistate și ridicate telefoane mobile și mijloace bănești.

Foto: agora.md

img22000933

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!