ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ucraina ar putea renunţa la NATO pentru a evita un război cu Rusia

11:19 | 14.02.2022 Categorie: Externe

Londra, 14 feb. /MOLDPRES/. Pentru a evita un război sângeros cu Rusia, Ucraina ar putea renunţa la candidatura sa la NATO, a afirmat ambasadorul ucrainean în Marea Britanie pentru BBC, relatează MOLDPRES cu referire la Digi24.

Aceasta ar însemna o concesie majoră faţă de Moscova, în răspuns la desfăşurarea de trupe ruseşti la graniţele Ucrainei. Ambasadorul Vadim Pristaiko a declarat pentru BBC că Ucraina este dispusă la "flexibilitate" în legătură cu obiectivul său de a adera la alianţa militară occidentală, aderare despre care preşedintele rus Vladimir Putin a spus că ar putea duce la un război.

"Am putea renunța la oferta NATO, mai ales fiind ameninţaţi astfel, şantajaţi cu asta şi împinşi la acest lucru", a spus Pristaiko, răspunzând la întrebarea dacă Kievul şi-ar putea schimba poziţia cu privire la aderarea la NATO.

La summitul NATO din 2008 i s-a oferit perspectiva aderării, ceea ce ar aduce alianţa condusă de SUA chiar la graniţa Rusiei.

Moscova a mobilizat peste 100.000 de soldați la granițele cu Ucraina în ultimele săptămâni, ceea ce a determinat Statele Unite și aliații din NATO să avertizeze că o invazie ar putea fi iminentă. Moscova a negat în repetate rânduri orice plan de invadare a Ucrainei. Putin a cerut garanţii din partea Statelor Unite şi a NATO care să includă blocarea intrării Ucrainei în NATO, abţinerea de la desfăşurarea de rachete în apropierea graniţelor Rusiei şi reducerea infrastructurii militare a NATO în Europa la nivelurile din 1997.

Întro-o convorbire telefonică recentă, preşedintele american, Joe Biden, i-a spus lui Putin că Occidentul va răspunde decisiv la orice invazie şi că un astfel de atac ar afecta şi izola Moscova. Un înalt oficial al administraţiei americane a declarat că apelul lui Biden a fost substanţial, dar că nu a existat nicio schimbare fundamentală.

img22001063

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!