ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chișinău a fost inaugurată o expoziție comemorativă de artă scenografică a Irinei Press

11:16 | 04.03.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 4 mar. /MOLDPRES/. O expoziție comemorativă de artă scenografică cu genericul „Irina Press - enigma teatrului” a regretatei Irina Press, fost scenograf și designer de costume la Teatrul Național de Operă și Balet ”Maria Bieșu”, a fost inaugurată ieri la Muzeului Național de Artă al Moldovei, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, directorul instituției, Tudor Zbârnea, a menționat că expoziția cuprinde 85 de lucrări, dintre care 44 schițe de costum, 14 schițe de decor, 20 de costume și 7 păpuși, confecționate de Irina Press.

La rândul său, curatorul expoziției, solistul Teatrului Național de Operă și Balet, Serghei Pilipețchi, doctor în arte, curatorul expoziției, a afirmat că Irina Press a fost un pictor-scenograf și designer de costume de talie europeană. ”A realizat aproximativ 100 de spectacole în R. Moldova, Rusia, Ucraina, Marea Britanie, Germania, Bulgaria etc. Creativitatea multilaterală a Irinei Press uimește prin rafinamentul său, cunoașterea profundă a muzicii și istoriei artei, prin gustul excelent, cultivat pe cele mai bune exemple de tradiții scenografice din Sankt-Petersburg, prin intuiție profesională și inovație. Această expoziție  de costume teatrale a apărut pentru prima dată  grație directorului muzeului, Tudor Zbârnea”, a subliniat Serghei Pilipețchi.

În context, academicianul Aurelian Dănilă a spus că aceasta este o expoziție extraordinară. ”În 1981, pe când eram director la TNOB, am invitat-o la Chișinău de la Sankt Petersburg pe Irina Press și pe soțul ei, Veaceslav Okunev. Primul spectacol la care ei au realizat scenografia și costumele a fost cel intitulat ”Vivat, maestro” după opera ”Clopoțelul” de Gaetano Donizetti. Premiera a avut loc în luna  decembrie 1981 și, grație lor, a avut un succes extraordinar”, a remarcat Aurelian Dănilă. În continuare au luat cuvântul directorul artistic al Teatrului Național de Operă și Balet, Nicolae Dohotaru, directorul Filarmonicii Naționale ”Serghei Lunchevici”, Svetlana Bivol, regizorul Eleonora Constantinov ș.a.

Irina Press s-a născut la 3 iunie 1956 într-o familie de intelectuali din Sankt-Petersburg. În 1974 a absolvit Școala medie de Artă „B. V. Iohanson” din cadrul Institutului „I. E. Repin” (acum Liceul de Artă Academică de Stat din Sankt-Petersburg V. Iohanson al Academiei Ruse de Arte) și în 1979 - Facultatea de scenografie (clasa I. Segal) a Institutului de Teatru, Muzică și Cinematografie din Leningrad, numit după N. K. Cerkasov (acum Institutul de stat rus al Artelor Scenice din Rusia). Împreună cu soțul ei, artistul poporului din Rusia, Viaceslav Okunev, și-a început activitatea creativă încă din anii studenției. A debutat în 1976 cu opera Gianni Schicchi de G. Puccini la Teatrul Academic de Operă și Balet din Leningrad. Din 1981 până în 2013, cu scurte pauze, a lucrat ca scenograf și designer de costume la Teatrul Național de Operă și Balet din Chișinău, în același timp a pus în scenă spectacole în alte teatre, iar în decembrie 2011 i s-a conferit titlul onorific „Maestru al Artelor”. Irina Press s-a stins din viață în octombrie 2021.

Expoziția va fi deschisă până la 3 aprilie. 

img22001672

img22001672

img22001672

img22001672

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!