ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

57 la sută din numărul total de angajați ai Parlamentului sunt femei

12:31 | 08.03.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 8 mar. /MOLDPRES/. În Parlament activează 262 de deputate și angajate ale Secretariatului – 57 la sută din numărul total de parlamentari și angajați, relatează MOLDPRES.

40 de femei, ceea ce reprezintă 39,6% din corpul de deputați, sunt în Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a XI-a. Este cel mai mare număr de parlamentare pe care l-a avut Legislativul de la Chișinău vreodată.

Republica Moldova se află printre țările europene care au înregistrat o pondere ridicată a femeilor-membre în Parlament.

Țara noastră a implementat măsuri de stimulare a participării femeilor în alegeri. În 2016 au fost introduse modificări în legislație referitoare la cota minimă de reprezentare de 40% pentru ambele sexe la formarea Guvernului, la constituirea forurilor de conducere ale partidelor politice și în procesul de constituire a listelor electorale pentru alegerile naționale și locale.

În legislatura curentă, Parlamentul a ratificat Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice. Este un instrument indispensabil al sistemului de ocrotire a drepturilor omului. Moldova a devenit, astfel, al 35-lea stat membru al Consiliului Europei (din 47) care ratifică Convenția de la Istanbul.

Cu ocazia Zilei internaționale a femeii, care este marcată astăzi, Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, a adresat un mesaj.

”Vă felicit cu ocazia Zilei internaţionale a femeii. În acest an Vă sărbătorim în vremuri de restrişte – este război. Vedem cum mii de femei cu copii trec frontiera obosite, disperate, iar alte zeci de mii au rămas să-și apere familia, casa, țara. Totodată, am văzut cum voi, femeile Moldovei v-ați unit și deja de 12 zile ajutați în a oferi o gustare caldă, transport și adăpost sau chiar îi primiți în casele voastre”, se arată în mesajul șefului Legislativului.

Igor Grosu și-a exprimat speranța că  în curând tot ce înseamnă război va dispărea şi pacea ne va aduce bucuria de a trăi şi iubi.

Foto: Parlament

img22001766

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!