ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Șeful diplomației moldovene a avut o întrevedere cu omologul său italian

12:27 | 15.03.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 15 mar. /MOLDPRES/. Viceprim-ministrul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, a desfășurat astăzi o întrevedere cu ministrul Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale al Italiei, Luigi Di Maio, aflat într-o vizită la Chișinău, informează MOLDPRES. 

Potrivit Biroului de presă al MAEIE, în cadrul discuțiilor diplomații au reiterat sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul frontierelor internațional recunoscute și au pledat pentru oprirea imediată a agresiunii Federației Ruse împotriva țării vecine.

„Am menționat că țările noastre au construit în aceste trei decenii de relații diplomatice o legătură strânsă, strategică, de prietenie în baza valorilor europene pe care le împărtășim împreună. Suntem o țară europeană, o societate europeană, avem o istorie și o limbă europeană și locul nostru este în Uniunea Europeană. Sunt profund recunoscător prietenilor italieni pentru susținerea deplină a aspirațiilor noastre europene”, a spus ministrul Nicu Popescu.

Vicepremierul a exprimat apreciere pentru solidaritatea Italiei cu poporul nostru în aceste momente dificile, menționând că, de la începutul războiului din Ucraina, în Moldova au intrat peste 300.000 de refugiați și actualmente pe teritoriul nostru se află peste 100.000 de refugiați, o cifră mare raportată la țara noastră, reprezentând 4% din populația Republicii Moldova.

„Această solidaritate prin sprijin are, desigur, și o dimensiune politică, motiv pentru care am semnat cu domnul ministru o declarație comună între guvernele noastre, care exprimă determinarea de a lucra împreună la activități de asistență medicală, psihologică, juridică oferite refugiaților, o declarație de consolidare a sistemului internațional de azil precum și îmbunătățirea capacităților de asistență și înregistrare la frontieră”, a adăugat oficialul moldovean.

Totodată, șeful diplomației de la Chișinău a mulțumit pentru ajutorul umanitar de peste 19 tone cu obiecte de primă necesitate care a ajuns În Republica Moldova: corturi, pături, saci de dormit, încălzitoare pentru corturi, generatoare și altele. De asemenea, oficialul moldovean s-a referit la sprijinul financiar al Italiei prin Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați și prin intermediul Crucii Roșii, precum și la contribuția Italiei pentru Fondul pentru Migrație, finanțări destinate să ajute autoritățile să gestioneze această criză umanitară.

Ministrul Nicu Popescu l-a informat pe omologul său italian că Guvernul va continua să implementeze reformele pe plan intern, să sporească reziliența instituțiilor publice, să accelereze reforma justiției, să îmbunătățească mediul de afaceri, să susțină și să promoveze respectul reciproc și coeziunea în societate. De asemenea, părțile au discutat despre identificarea unor noi posibilități de cooperare în domeniul economic, fortificarea parteneriatelor în domeniul afacerilor. Actualmente, Italia este unul dintre cei mai importanți parteneri comerciali a Republicii Moldova, comerțul dintre cele două țări cifrându-se la circa 600 milioane de euro și a fost exprimată dorința de a spori valoarea acestuia.

„Am discutat și rolul foarte important pe care îl joacă diaspora noastră din Italia. Nu există nicio familie în Republica Moldova care nu ar avea rude în Italia și această legătură între societățile noastre este cea mai puternică legătură pe care o pot avea două state”, a spus ministrul Nicu Popescu.

În cadrul întrevederii, oficialii au abordat și posibilitatea de a elimina tarifele la roaming, dar și pașii următori care urmează a fi întreprinși pentru ca acordul în domeniul securității sociale să intre în vigoare. Acest acord a fost semnat în luna iunie 2021, iar la 10 martie curent Consiliul de miniștri din Italia a aprobat documentul, urmând să fie ratificat de către legislativul italian.

De asemenea, șeful diplomației de la Chișinău a accentuat că Moldova și Italia au o colaborare activă pe diverse domenii: afaceri interne, cultură, justiție, protecție socială, tehnologie și cercetare, menționând contactele dintre oameni și comunități ca fiind cele mai strânse.

„Pentru sute de mii de cetățeni moldoveni, Italia a devenit o a doua Patrie, au creat familii și au construit vieți împărțite între cele două țări. Mulți cetățeni italieni sunt prezenți și activi în societatea noastră. Aceste legături între oameni și similitudinile culturale dintre noi vor continua să ne inspire și să apropie țările noastre în drumul nostru ireversibil către Uniunea Europeană, definind următoarele decade de relații diplomatice”, a conchis vicepremierul Nicu Popescu.

Foto: MAEIE 

img22001948

img22001948

img22001948

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!