ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Klaus Iohannis: România va susține puternic Republica Moldova

19:05 | 16.03.2022 Categorie: Politică

Chişinău, 16 mar. /MOLDPRES/. România va susține puternic Republica Moldova, inclusiv în procesul de soluționare politică a problemei transnistrene, cu respectarea suveranității și integrității teritoriale ale R. Moldova în frontierele sale recunoscute internațional. Declarația a fost făcută astăzi, la Chișinău, de Președintele României, Klaus Iohannis într-o conferință de presă comună cu șeful statului, Maia Sandu, comunică MOLDPRES.

“Pe 24 februarie, Federația Rusă a pornit un război neprovocat împotriva Ucrainei. Acțiunile militare au destabilizat întreaga regiune, iar provocările cauzate de acest război pun presiune mare și pe Republica Moldova. Avem nevoie de sprijinul partenerilor și prietenilor noștri pentru a le depăși. Republica Moldova a condamnat ferm agresiunea militară asupra Ucrainei și a chemat la pace din prima oră a acțiunilor militare. Tot din primele ore, țara noastră a oferit ajutor umanitar țării vecine și prietene, primind oamenii săi care fug din calea războiului. Aproape 340 de mii de persoane au trecut frontiera dintre Ucraina și Republica Moldova de la începutul războiului; aproape 100 de mii de refugiați rămân în continuare în țara noastră. Asistăm la o adevărată dramă umană”, a spus în cadrul conferinței Maia Sandu.

Șeful statului a mulțumit autorităților de la București pentru ajutorul umanitar oferit pentru gestionarea fluxului de refugiați. ”Primul lot de ajutoare: 17 tone de produse alimentare, produse de igienă, paturi, jucării, a ajuns pe 4 martie și a fost distribuit primăriilor și centrelor de plasament care găzduiesc persoane refugiate din Ucraina; cel de-al doilea lot, de 55 de tone, a ajuns astăzi la Chișinău. Vreau să mulțumesc și pentru decizia Guvernului de la București de a acorda Republicii Moldova peste 155 de tone de motorină, 150 de tone de benzină pentru a acoperi necesitățile de transport ale instituțiilor implicate în gestionarea fluxului de refugiați, dar și 5000 de tone de păcură pentru a sprijini securitatea energetică a Moldovei, afectată de războiul din Ucraina. România este, din nou, alături de noi în vremuri dificile”, a adăugat Sandu.

Liderul de la Cotroceni a declarat că România este alături de R. Moldova și o va susține în parcursul său european. „Știm din propria experiență că drumul către integrarea europeană nu este ușor. Oricare drum, cât de lung nu ar fi, începe cu un pas. Din partea Republicii Moldova acest pas a fost făcut, prin semnarea solicitării de aderare. Acest pas al Moldovei nu a fost făcut doar prin acea cerere, dar prin angajamentul actualei conduceri a R. Moldova față de construirea unui stat de drept și a unei societăți echitabile. Integrarea europeană este singura calea să asigure prosperarea economică și socială a Republicii Moldova. Situația tragică din Ucraina nu trebuie să ne facă să uităm că pe teritoriul Republicii Moldova există încă un conflict prelungit. Declar susținerea României pentru soluționarea politică a problemei transnistrene, cu respectarea independenței și integrității R. Moldova, fără afectarea frontierelor recunoscute internațional și parcursului european”, a conchis Iohannis.

Președintele României, Klaus Iohannis și premierul Nicolae Ciucă se află astăzi într-o vizită la Chișinău.

img22002002

img22002002

img22002002

img22002002

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!