ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministrul de Externe a avut o convorbire telefonică cu omologul japonez

19:56 | 16.03.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 16 mar. /MOLDPRES/. Vicepremierul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu a desfășurat o convorbire telefonică cu ministrul Afacerilor Externe al Japoniei Hayashi Yoshimasa, în contextul marcării la data de 16 martie a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice moldo-nipone. În cadrul discuțiilor diplomații au trecut în revistă stadiul relațiilor bilaterale și au efectuat un schimb de opinii pe marginea situației de securitate în regiune, informează MOLDPRES cu referire la Biroul de presă al MAEIE. 

Interlocutorii au confirmat interesul pentru aprofundarea dialogului politic, comercial-economic, educațional și cultural, fiind subliniat caracterul privilegiat al cooperării moldo-nipone din ultimele trei decenii. 

„Am exprimat gratitudine Guvernului nipon pentru asistența oferită țării noastre de-a lungul anilor în diverse domenii, cea mai recentă fiind destinată combaterii pandemiei de COVID-19, procurării echipamentelor moderne pentru stingerea incendiilor și creării Centrului național de digitizare în cadrul Bibliotecii Naționale”, a spus vicepremierul Nicu Popescu. 

De asemenea, oficialul moldovean a exprimat aprecierea pentru anunțul privind acordarea de asistență țării noastre pentru gestionarea crizei refugiaților din Ucraina în sumă de circa 3,5 milioane de dolari SUA și detașarea în timpul apropiat în Republica Moldova a misiunii Agenției Japoneze pentru Cooperare Internațională pentru a înțelege necesitățile umanitare ale refugiaților. 

Totodată, ministrul Nicu Popescu a informat omologul său despre impactul războiului asupra Republicii Moldova, inclusiv asupra domeniilor economic, al exporturilor, precum și celui energetic. 

„Am făcut un schimb de opinii cu privire la importanța colaborării internaționale pentru depășirea acestei crize umanitare de proporții, menționând sprijinul ferm al țărilor noastre pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, a conchis șeful diplomației de la Chișinău.

Foto: MAEIE

img22002004

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!