ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Peste 96 mii de doze de vaccin Moderna au expirat

09:10 | 19.03.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 19 mar. /MOLDPRES/. Ministerul Sănătății informează că la 15 martie curent au fost înregistrate pierderi de vaccin prin expirarea a 96480 de doze Spikevax, producător compania Moderna, recepționate în calitate de donație din partea Franței, la mijlocul lunii decembrie 2021, transmite MOLDPRES.

Lotul a fost recepționat cu un termen foarte mic de utilizare - de doar trei luni înainte de data expirării.

Potrivit Ministerului Sănătății, o serie de aspecte specifice legate de caracteristicile vaccinului Spikevax presupun anumite pierderi, și anume vaccinul este în flacoane multidoză și conține 10 doze pentru vaccinarea primară sau 20 de doze pentru booster. Acest fapt afectează din start asimilarea lui fără pierderi. Totodată, vaccinul dat se administrează în cel mult 19 ore de la deschiderea flaconului, ceea ce limitează timpul său de utilizare.

În același timp, perioada preconizată pentru asimilarea vaccinului – ianuarie/februarie a coincis cu valul din iarnă de infectări cu COVID-19 care a încetinit ritmul de vaccinare. Ministerul menționează că pierderile de vaccin sunt acceptate în toate programele de imunizare, în special în cadrul campaniilor de vaccinare. În toate țările au existat pierderi de vaccin care sunt considerate pierderi inevitabile.

Dozele expirate sunt retrase din cabinetele de vaccinare și ulterior vor fi distruse, în conformitate cu procedurile stabilite.

Ministerul Sănătății susține că în Republica Moldova sunt suficiente doze de vaccin pentru continuarea campaniei de imunizare.

Până astăzi, 1.050.931 de persoane au fost vaccinate cu schema completă.

Foto: ddw-online.com

img22002084

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!