ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Zelenski cere UE să înceteze orice comerţ cu Moscova

14:18 | 21.03.2022 Categorie: Externe

Kiev, 21 mar. /MOLDPRES/. Volodimir Zelenski a cerut luni Uniunii Europene, mai ales Germaniei, să înceteze orice comerţ cu Rusia şi în special să refuze resursele energetice ale acesteia, conform unui mesaj video postat pe reţeaua Telegram. „Niciun euro pentru ocupanţi, închideţi toate uşile, nu le mai trimiteţi bunuri, refuzaţi resursele energetice”, a pledat şeful statului ucrainean, relatează MOLDPRES cu referire la Digi24.

„Fără comerţ cu voi, fără companiile şi băncile voastre, Rusia nu ar mai avea bani pentru acest război”, a atras atenția Volodimir Zelenski.

Mesajul survine în contextul în care luni are loc la Bruxelles o reuniune a miniştrilor de externe şi ai apărării din UE pentru a analiza posibile noi sancţiuni împotriva Moscovei, la aproape o lună de la începutul invaziei ruse la 24 februarie.

Țările care fac parte din UE sunt extrem de dependente de hidrocarburile ruseşti și au exclus până acum sancţionarea acestui sector, foarte important pentru economia Rusiei.

„Vă rog, nu mai sponsorizaţi armele de război ale acestei ţări, Rusia”, a spus Zelenski, înainte de a se adresa apoi direct Germaniei: „Aveţi forţă, Europa are forţă”.

Guvernanții germani au fost criticați  pentru opoziţia faţă de un embargou imediat asupra hidrocarburilor din Rusia, de care este extrem de dependentă.

Rusia a transmis luni că un potenţial embargou european asupra petrolului rus ar afecta „întreaga lume”, mai puțin SUA.

Foto: atalayar.com

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!