ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Procesul de reglementare a diferendului transnistrean va continua prin negocieri și dialog politic, susține președintele în exercițiu al OSCE

11:44 | 25.03.2022 Categorie: Politică

Chişinău, 25 mar. /MOLDPRES/. Vicepremierul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, l-a primit astăzi la Chișinău pe ministrul de Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, cu ocazia preluării de către statul polonez a președinției OSCE, transmite MOLDPRES.

Vicepremierul Popescu a mulțumit statului polonez pentru ajutorul, inclusiv financiar, pe care îl acordă Republicii Moldova pentru gestionarea valului de refugiați din Ucraina, dar și pentru suportul acordat în procesul de integrare europeană. „Noul context de securitate apărut în regiune afectează cel mai mult Polonia și Republica Moldova, țări care au pe teritoriul lor un număr foarte mare de refugiați din Ucraina raportat la populație. Statele noastre sunt profund afectate de război, dar și de valul mare de refugiați. În discuția avută am abordat necesitatea finalizării retragerii muniției ruse dislocate pe teritoriul Republicii Moldova, care nu are nici un statut legal pentru a se afla aici”, a spus Popescu.

La rândul său, ministrul polonez de Externe, Zbigniew Rau, a declarat că a rămas impresionat de generozitatea avută față de refugiații ucraineni de către autorități și cetățeni și a precizat că va avea întâlniri cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, cu primul ministru Natalia Gavrilița, dar și cu reprezentanții politici ai regiunii transnistrene.

„Chiar dacă climatul de securitate din regiune s-a schimbat, procesul de reglementare pe cale pașnică  a diferendului transnistrean va continua prin negocieri și dialog politic, pentru reîntregirea statului moldovean în formatul frontierelor recunoscute în plan internațional și prin acordarea unui statut special regiunii transnistrene în care să se respecte drepturile omului”, a declarat noul președinte al OSCE.

În același timp, solicitat de presa poloneză, vicepremierul moldovean a declarat că toți cetățenii din Republica Moldova, inclusiv cei din regiunea transnistreană, își doresc menținerea păcii. „În contextul războiului din Ucraina fiecare persoană de pe continentul european se simte mai puțin în siguranță. Republica Moldova este un stat neutru și nu există nici un motiv pentru ca statul moldovean să fie considerat o țintă pentru un agresor. Toți cetățenii din Republica Moldova, inclusiv cei din regiunea transnistreană, își doresc menținerea păcii și nu doresc să fie implicați în conflict ”, a specificat Popescu.

img22002278

img22002278

img22002278

img22002278

img22002278

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!