ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Vicepremierul Nicu Popescu a avut o întrevedere cu ministrul de Externe al Poloniei

18:02 | 25.03.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 25 mar. /MOLDPRES/. Vicepremierul Nicu Popescu l-a găzduit astăzi la Chișinău pe președintele în exercițiu al OSCE, ministrul Afacerilor Externe al Poloniei, Zbigniew Rau, comunică MOLDPRES cu referire la Biroul de presă al MAEIE.

Oficialii au abordat procesul de reglementare a conflictului transnistrean, precum și aspecte de securitate regională, modalitățile de intensificare a dialogului moldo-polonez și agenda de integrare europeană a țării noastre.

„Am vorbit cu domnul ministru despre procesul de reglementare transnistreană. Abordarea noastră e cunoscută – ne dorim reglementare pe cale politică, prin negocieri, iar soluția să fie bazată pe principiul suveranității, integrității teritoriale în frontierele internațional recunoscute ale Republicii Moldova, cu respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului în regiunea transnistreană și în întreaga țară”, a punctat Nicu Popescu.

Vicepremierul a reiterat poziția consecventă a autorităților moldovene privind necesitatea finalizării retragerii forțelor și munițiilor ruse care nu au un statut legal pe teritoriul țării noastre.

„Noul context de insecuritate afectează în egală măsură populația țărilor noastre. În discuțiile noastre am exprimat poziția noastră foarte clară de condamnare a agresiunii Federației Ruse asupra Ucrainei și am enunțat sprijinul nostru ferm pentru suveranitatea și integritatea teritorială a țării vecine”, a subliniat șeful diplomației de la Chișinău.

Moldova și Polonia sunt cele mai afectate state ca urmare a crizei umanitare fără precedent și găzduiesc cel mai mare număr de refugiați ucraineni, raportat la populația statelor noastre. Potrivit autorităților, în această lună, peste 375 de mii de oameni au trecut granița Republicii Moldova, iar peste 100 de mii își găsesc refugiu la noi în țară – majoritatea absolută sunt femei și copii.

În plan bilateral, ministrul Nicu Popescu a exprimat mulțumiri pentru sprijinul financiar anunțat de Guvernul Poloniei în valoare de 20 de milioane de euro care va fi folosit pentru recuperarea economică.

„Tot azi am vorbit despre intenția noastră fermă de a aduce Republica Moldova în Uniunea Europeană. Polonia a fost vocală și a sprijinit ferm, consecvent aspirațiile noastre europene de mulți ani, inclusiv după depunerea cererii de aderare pe data de 3 martie.

Am revenit recent de la Bruxelles și rămâne incontestabil faptul că suntem așteptați în familia europeană. Suntem europeni civilizațional, avem o istorie europeană, vorbim o limbă oficială a UE”, a spus viceprim-ministrul Nicu Popescu.

Oficialul a apreciat solidaritatea UE atât în plan politic, cât și prin primirea și relocarea refugiaților în statele membre. La ziua de astăzi, 11 țări UE și Norvegia au anunțat disponibilitatea de a reloca refugiații ucraineni. Peste 260 de mii de persoane au ajuns în statele membre ale UE, tranzitând țara noastră.

„Integrarea europeană este prioritatea noastră strategică și avem o înțelegere clară – nu se va întâmpla peste noapte – trebuie să continuăm în ritm accelerat agenda de reforme și modernizare a Republicii Moldova”, a conchis ministrul Nicu Popescu.

Foto: MAEIE

img22002296

img22002296

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!