ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

FMI ar putea majora suportul financiar acordat Republicii Moldova

12:33 | 13.04.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 13 apr. /MOLDPRES/. Echipa de experți ai Fondului Monetar Internațional (FMI), condusă de Ruben Atoyan, a purtat discuții în perioada 4-11 aprilie cu autoritățile Republicii Moldova referitor la majorarea accesului la finanțare în cadrul programului susținut prin Mecanismul extins de creditare și Mecanismul de finanțare extinsă, transmite MOLDPRES.

„În urma unor discuții productive, autoritățile Republicii Moldova și echipa FMI au ajuns la un acord la nivel de experți cu privire la majorarea accesului la finanțare în cadrul programului susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF). Experții FMI vor recomanda majorarea suportului financiar acordat Republicii Moldova cu circa 267 milioane de dolari SUA, astfel încât suma totală acordată în cadrul programului va constitui circa 815 milioane de dolari SUA”, a declarat la încheierea misiunii Ruben Atoyan.

Asistența financiară suplimentară va fi folosită pentru acoperirea necesităților urgente de finanțare a balanței de plăți survenite în urma șocurilor negative, inclusiv a războiului cu Ucraina și sancțiunilor internaționale impuse Federației Ruse și Belarus, precum și pentru a cataliza acordarea suportului de către comunitatea internațională.

„Acest acord se preconizează a fi aprobat de către Consiliul de directori executivi al FMI, care planifică examinarea solicitării de majorare a finanțării din cadrul programului pentru luna mai curent. Prima debursare în cadrul programului augmentat, în sumă de circa 149 milioane de dolari SUA, va fi efectuată imediat după finalizarea primei evaluări a implementării programului și va fi alocată pentru suport bugetar”, a precizat sursa citată.

„Războiul din Ucraina a afectat semnificativ economia Republicii Moldova. Pentru anul 2022 prognozăm o stagnare economică, însă prognozele noastre au un nivel înalt de incertitudine. Derapajele relațiilor comerciale și majorarea prețurilor la mărfuri vor duce în 2022 la creșterea deficitului contului curent până la 13,3 la sută din PIB. Estimăm că, în anii 2022-2023, necesitățile urgente de finanțare a balanței de plăți survenite în urma șocurilor tot mai mari vor constitui circa 1,7 miliarde de dolari SUA, iar costurile respective vor fi finanțate prin resursele acordate de FMI și asistența acordată de alți donatori. De la declanșarea războiului au apărut presiuni temporare asupra lichidității în sectorul bancar, dar sectorul a dat dovadă de reziliență, având rezerve solide de lichiditate și de capital”, conform reprezentantului Fondului.

Experții Fondului Monetar au estimat că autoritățile ţării noastre "au prioritizat corect măsurile necesare pentru a face față crizei umanitare într-un mediu destul de complex".

„Politica bugetar-fiscală se axează în continuare pe gestionarea afluxului semnificativ de refugiați și pe necesitatea de a atenua efectele negative ale majorării prețurilor la resursele energetice și la produsele alimentare. În limitele mandatului de asigurare a stabilității prețurilor și de menținere a stabilității financiare, Banca Națională a Moldovei a majorat rata de bază pentru a ține în frâu inflația și a efectuat intervenții pe piața valutară, atenuând volatilitatea cursului de schimb. Deși circumstanțele au fost complicate, autoritățile au reușit să-și onoreze cu brio angajamentele structurale asumate în program pentru finele lunii martie, inclusiv în ceea ce privește lupta cu corupția și asigurarea supremației legii, guvernanța bugetară, supravegherea sectorului financiar și reformarea cadrului de reglementare a sectorului întreprinderilor de stat”, a rezumat Ruben Atoyan.

Conform prognozei, în anul 2022 deficitul bugetar va crește până la circa 7,2 la sută din PIB, din cauza reducerii veniturilor și creșterii cheltuielilor de ordin  umanitar și pentru suport economic. Deficitul de finanțare urmează a fi acoperit prin mobilizarea finanțării de către FMI și alți parteneri, care va complementa resursele de pe piețele de capital interne.

Foto: aseanop.com

img22002813

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!