ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost deschisă o expoziție dedicată Zilei comemorării victimelor foametei organizate din anii 1946-1947

11:20 | 15.04.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 15 apr. /MOLDPRES/. În contextul Zilei comemorării victimelor foametei organizate din anii 1946-1947, ce va fi marcată în cea de-a treia sâmbătă a lunii aprilie, la Biblioteca Naţională a Republicii Moldova a fost deschisă astăzi expoziţia de carte cu genericul: ”Foametea organizată din Basarabia (1946-1947)”, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, șefa secției lectură publică a instituției, Tatiana Gheiceanu, curatorul expoziției, a afirmat că aceasta cuprinde cărți, imagini și documente cu un puternic impact emoțional. ”Se împlinesc 75 de ani de ani de la foametea organizată de URSS, un fenomen tragic din istoria neamului, un genocid nerecunoscut asupra cărora istoricii s-au pronunţat demult, şi anume că foametea a fost organizată de puterea sovietică în tânăra RSS Moldovenească şi a răpus sute de mii de vieţi. Potrivit documentelor istorice, în perioada decembrie 1946 – august 1947, în fosta RSSM au murit de foame și boli între 200 și 300 mii de oameni, iar alte 350 de mii de persoane au fost afectate de malnutriție, dar au supraviețuit”, a precizat Tatiana Gheiceanu.

În cartea sa „Un genocid nerecunoscut”, doctorul în istorie Mariana Țăranu scria că statul sovietic a impus interdicție de a folosi cuvântul „foamete”, această interdicție s-a menținut până în anul 1987, ceea ce excludea orice acțiune din partea organelor locale. ”Scopul înfometării basarabenilor a fost de a frânge coloana vertebrală a populației și de a o transforma într-o masă amorfă. Consecința imediată a acestei politici inumane a constituit crearea colhozurilor, dar şi frângerea oricărei rezistenţe”, a constatat Mariana Țăranu.

Parlamentul a votat recent instituirea Zilei comemorării victimelor foametei organizate din anii 1946-1947. Un proiect de hotărâre în acest sens, care prevede modificarea Hotărârii Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și la zilele de odihnă din Republica Moldova, a fost susținut cu votul a 53 de deputați. Proiectul a fost elaborat în contextul comemorării evenimentelor tragice din anii 1946-1947 provocate de foametea organizată, care a răpus sute de mii de vieți. Inițiativa, lansată de un grup de deputați ai Fracțiunii parlamentare „Partidul Acțiune și Solidaritate”,  a fost propusă în contextul împlinirii, în primăvara anului 2022, a 75 de ani de la înregistrarea celui mai mare număr de victime cauzat de foame.

Expoziția va fi deschisă până la 30 aprilie.

img22002895

img22002895

img22002895

img22002895

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!