ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziție personală a artistului plastic Teodor Buzu a fost deschisă în Austria

12:47 | 20.04.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 20 apr. /MOLDPRES/. La Galeria Kunst Galerie Waldviertel din orașul Waindhofen din Austria a fost deschisă recent o expoziție de artă contemporană cu genericul ”Visuri în culori” a artistului plastic Teodor Buzu, originar din Moldova, stabilit de mai mulți ani în orașul Tabor din Cehia, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Teodor Buzu a menționat că expoziția cuprinde circa 100 de lucrări de pictură, grafică și porțelan, iar vernisajul acesteia va avea loc pe 22 aprilie.

”Port în mine locul în care m-am născut. În Kunst Galerie Waldviertel din Austria am fericita ocazie să-mi împărtășesc ”Visurile în culori” aduse de la Drăsliceni spre Europa. M-am născut marți și bine am făcut. Copil fiind, am păscut gâștele, apoi vacile, ceea ce m-a învățat că viața e frumoasă. La zece ani m-au primit la Școala de Arte. Acolo am înțeles că tabloul are două părți: una, pe care o vezi cu ochiul liber și alta, care e ascunsă în pictură. Absolvind școala, după un timp am intrat la Academia de Arte. În trenul Odesa-Harkov am întâlnit-o pe soția mea, cu care am doi feciori. Timp de un an și jumătate am slujit în armata sovietică. Cine a slujit în armata sovietică, acela nu râde la circ. Aici, în Cehia, am înțeles că viața nu le aparține celor care pot, dar celor care vor. Sunt realist – cred în miracole”, a mai spus cunoscutul  artist plastic.

Pictorul Teodor Buzu s-a născut pe 3 mai 1960 în Drăsliceni, raionul Criuleni. În 1970-1977, a studiat la Liceul de Arte Plastice „Igor Vieru” din Chișinău, iar în 1980-1985 la Academia de Arte şi Design din Harkov, Ucraina. Acolo a întâlnit-o pe viitoarea sa soție, Dagmar, şi s-a stabilit cu traiul în patria ei - orașul Tabor, Cehia. Este membru al Uniunii Internaționale a Artiștilor Plastici Profesioniști, al Asociației Artiștilor Plastici din Boemia de Sud, Cehia, al Grupului „Die Neuen Milben”, Austria, al Uniunilor Artiștilor Plastici din Praga și celei din Chișinău. Face pictură de șevalet, design grafic, artă monumentală, grafică, ilustrație.

Teodor Buzu este Cavaler al Ordinului Național al României „Pentru merit” în grad de Comandor (2003). Laureat al mai multor premii internaționale: premiul ”Excelență artistică” din Dubai, premiul Expoziției Internaționale ”United” din Slovenia, premiul I  pentru prezentare grafică Design&technology din Nagano, Japonia, premiul Concursului Internațional de Arte Plastice  din Passau, Germania, premiul săptămânalului ”Literatura și Arta”, Diploma Salonului Internațional  de Carte pentru ilustrațiile la cartea ”Legenda Luceafărului” de Mihai Eminescu, Marele Premiu la Trienala Internațională de Acuarelă din Lucenec, Slovacia. A participat la peste 109 expoziții colective și a avut 87 de expoziții personale.

Expoziția va fi deschisă până la 22 mai.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!