ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul SUA va susţine agricultorii moldoveni în achiziţionarea panourilor fotovoltaice

09:37 | 03.05.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 3 mai. /MOLDPRES/. Agenția pentru Dezvoltarea și Modernizarea Agriculturii (ADMA) în parteneriat cu Proiectul Tehnologiile Viitorului (FTA), finanţat de Agenţia SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) şi Suedia, au lansat Programul de finanțare pentru producătorii agricoli în achiziționarea echipamentelor fotovoltaice „Susţinem tranziţia către economia verde”, transmite MOLDPRES.

Finanţarea este destinată exclusiv producătorilor agricoli şi este oferită în condiţii avantajoase. Agricultorii vor putea beneficia de suport în mărime de 50% din costul investiției, dar nu mai mare de 2,5 milioane de lei per beneficiar. Adițional, prin intermediul Proiectului Tehnologiile Viitorului, beneficiarii vor putea accesa granturi de până la două sute de mii de lei, maxim 20% din costul proiectului.

Echipamentele fotovoltaice vor fi achiziţionate cu TVA cota zero, fără gaj, cheltuielile de proiectare fiind acoperite de ADMA. „Instrumentul financiar creat va facilita tranziția țării noastre către o agricultură durabilă și un viitor verde. Scopul nostru este să reușim sporirea competitivității produselor prin reducerea costurilor de producere, să asigurăm diversificarea surselor de producere a energiei și să diminuăm dependența de sursele tradiționale”, a subliniat ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Viorel Gherciu.

La rândul său, Doina Nistor, directoarea FTA, a menționat că „Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanţat de USAID şi Suedia, ţări lider în inovare, este bucuros să fie partener tehnologic al acestui program”.

„Investim două milioane de lei în acest program pentru a ajuta agricultura să devină sustenabilă şi circulară. Trecerea la sursele de energie renegabilă e un prim pas pentru ca afacerile din sectorul agricol să devină mai verzi, mai durabile. În contextul creşterii preţurilor la energie, acest program este şi mai relevant pentru antreprenorii agricoli din Moldova. Până în 2030, capacitatea globală instalată de panouri  fotovoltaice va crește de şase ori. Pentru Moldova acest obiectiv este şi mai mare pentru că avem, deocamdată, o absorbție mică a tehnologiilor verzi, în special, în rândul întreprinderilor mici şi mijlocii şi în sectorul agricol”, a estimat Nistor.

Potrivit directorului ADMA, Maxim Popov, echipamentele fotovoltaice vor fi finanțate fără TVA și fără dobândă, fiind aplicate condiții preferențiale, iar suma oferită per beneficiar ar permite agricultorilor să-și acopere investiția totală pentru crearea unui parc fotovoltaic de 200 kW. Ulterior, beneficiarii ar putea aplica și pentru proiecte de subvenționare prin intermediul Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură.

Proiectul Tehnologiile Viitorului în Moldova susține dezvoltarea economiei digitale, creative și prietenoase mediului în ţara noastră. Proiectul, cu un buget de 32,8 mln de dolari și o durată de implementare de 5 ani (2021-2026), promovează în echipă cu partenerii-cheie inovația și noile tehnologii în următoarele sectoare strategice pentru R. Moldova - tehnologia informațiilor și comunicației, ingineria, industria ușoară, industriile creative și digital media - pentru a spori competitivitatea și integrarea acestora pe piața globală.

Foto: USAID

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!