ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene

16:14 | 01.06.2022 Categorie: Comunicate

Promovarea dialogului politic Republica Moldova-SUA în domeniul neproliferării

Chişinău, 1 iun. /MOLDPRES/. Secretarul general interimar Sergiu Odainic a avut o întrevedere cu o delegație condusă de Kathryn Insley, asistent adjunct pentru securitate internațională și  programe de neproliferare a secretarului de stat al Statelor Unite ale Americii.

Diplomații s-au referit la ultimele evoluții din mediul european și cel internațional de securitate, accentuând importanța promovării ordinii internaționale bazate pe reguli și norme, sporirii eforturilor în cadrul formatelor multilaterale de cooperare oferite de ONU, Agenția Internațională pentru Energie Atomică, Organizația pentru interzicerea armelor chimice și alte structuri pentru promovarea obiectivelor asumate de state în domeniul neproliferării, dezarmării și controlului armamentului.

În cadrul discuțiilor, oficialii au subliniat faptul că, pentru diminuarea riscurilor și amenințărilor la adresa securității internaționale este important ca toate statele să respecte angajamentele asumate în cadrul tratatelor și convențiilor internaționale.

De asemenea, au fost abordate și posibilitățile de cooperare în procesul de modernizare a sectorului de securitate al Republicii Moldova, pentru sporirea rezilienței și capacităților instituțiilor naționale de a răspunde noilor provocări, inclusiv instruirea experților. Interlocutorii au vorbit și despre conlucrarea bilaterală în prevenirea și combaterea traficului ilicit cu materiale chimice, biologice, radiologice și nucleare.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!