ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Serghei Lavrov nu poate ajunge în Serbia

10:24 | 06.06.2022 Categorie: Externe

Moscova, 6 iun. /MOLDPRES/. Trei ţări europene vecine Serbiei au închis spaţiului lor aerian pentru avionul ministrului de externe rus, care era aşteptat luni, 6 iunie, la Belgrad, a anunțat Moscova într-un comunicat al Ministerului de externe, informează MOLDPRES cu referire la Agerpres.

"Astăzi, (...) ţările din jurul Serbiei au închis canalul de comunicare, refuzând să autorizeze survolarea (teritoriilor lor) pentru avionul lui Serghei Lavrov, care era aşteptat în Serbia", a declarat duminică seara Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, pentru canalul de televiziune italian La7, citată de agenţiile de presă ruse.

Zaharova a adăugat că "delegaţia rusă urma să ajungă la Belgrad pentru negocieri. Însă ţările membre ale Uniunii Europene şi NATO şi-au închis spaţiul aerian".

Este vorba de trei ţări vecine Serbiei: Bulgaria, Macedonia de Nord şi Muntenegru.

Și un oficial de rang înalt al Ministerului de Externe rus a confirmat anularea vizitei și a declarat pentru Interfax: "Diplomaţia noastră încă nu stăpâneşte teleportarea".

Konstantin Kosaciov, vicepreședinte al Camerei Superioare a parlamentului rus a denunţat luni dimineaţa închiderea spaţiului aerian pentru Lavrov drept un demers îndreptat "împotriva Rusiei ca stat şi Serbiei ca stat".

Șefa guvernului sârb Ana Brnabic a declarat duminică că situaţia din jurul acestei vizite era "extrem de complicată" din cauza imposibilităţii de a survola unele ţări şi că preşedintele sârb Aleksandar Vucic lucra el însuşi la organizarea vizitei.

Serghei Lavrov a fost vizat de sancţiuni ale UE din 25 februarie, la fel ca preşedintele rus Vladimir Putin.

Șeful diplomației ruse urma să aibă la Belgrad întrevederi cu preşedinte sârb, cu omologul său Nikola Selakovic şi cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Sârbe, Porfirije.

Foto: vladnews.ru

img22004208

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!