ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Comisiei Electorale Centrale

08:51 | 10.06.2022 Categorie: Comunicate

Conceptul sistemului de vot prin internet „e-Votare” este propus spre consultare publică 

Chişinău, 10 iun. /MOLDPRES/. Proiectul conceptului sistemului de vot prin internet „e-Votare”, elaborat de Grupul de lucru interinstituțional creat la inițiativa Comisiei Electorale Centrale (CEC), a fost prezentat publicului larg. Prezentarea a avut loc în cadrul celei de-a cincea videoconferințe în regim on-line din 2022 EUDebatesCafe, organizată de Institutul pentru Politici și Reforme Europene. La eveniment au participat reprezentanți ai CEC, Agenției de Guvernare Electronică, exponenții societății civile și experți în domeniu.

Documentul prezentat stabilește aspectele generale precum obiectivele, principiile creării și sarcinile sistemului de vot prin internet, dar și delegarea atribuțiilor altor instituții ce vor avea competențe în organizarea întregului proces. Totodată, conceptul sistemului de vot prin internet prevede aspectele tehnice cum sunt: descrierea sistemului și locul acestuia în arhitectura CEC și MCloud, identificarea alegătorilor și autentificarea acestora în sistem, securitatea cibernetică. Elaborarea și implementarea sistemului urmează a fi realizate în câteva etape, fiecare din ele având un plan de acțiuni aferent.

În mesajul său, Președinta CEC, Angelica Caraman, a menționat că necesitatea dezvoltării unui sistem alternativ de vot prin internet, este determinată de progresul tehnologic înregistrat, dar și de realitățile provocate de pandemia COVID-19. Totodată, Președinta s-a referit la studiile efectuate în domeniu care au arătat că Moldova are toate premisele de bază necesare pentru introducerea votului prin Internet în viitorul apropiat: „Implementarea votului digital este un pas firesc la ceea ce deja s-a realizat, or noi avem elaborat și gestionăm Registrul de Stat al Alegătorilor, avem acel program de evidență a votării în ziua alegerilor, este un sistem fiabil privind marcarea prezenței la vot a alegătorilor. Având echipamentul necesar în fiecare secție, conexiune la internet și o comunicare permanentă prin intermediul acestui sistem, putem să spunem că avem o bună bază pregătită pentru a urma pașii de implementare a votării prin internet”.

Comisia Electorală Centrală își propune să implementeze votul prin internet după modelul estonian, Estonia devenind primul stat din lume care a organizat votarea electronică juridic recunoscută cu proiectul-pilot în alegerile municipale din Tallinn în octombrie 2005.

Conceptul draft al sistemului de vot prin internet „e-Votare” este disponibil spre consultare publică pe pagina web oficială a Comisiei www.cec.md, la rubrica „Cadrul normativ”, compartimentul „Transparența decizională”, categoria „Procesul decizional” sau accesând https://bit.ly/3H98rU3.

Recomandările asupra proiectului suspus consultării publice urmează a fi expediate până la data de 15 iunie 2022, la adresa: str. Vasile Alecsandri, nr. 119, mun. Chișinău, MD 2012 sau la adresa electronică: [email protected].

Reamintim că dezvoltarea sistemului „Votarea prin internet” este unul din obiectivele asumate de către Comisia Electorală Centrală, conform Planului Strategic al instituției pentru anii 2020-2023.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!