ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Klaus Iohannis s-a întâlnit cu Emmanuel Macron la Baza Kogălniceanu

14:08 | 15.06.2022 Categorie: Externe

București, 15 iun. /MOLDPRES/. Klaus Iohannis s-a întâlnit astăzi cu Emmanuel Macron la Baza Kogălniceanu din județul Constanța, transmite MOLDPRES.

Situația din Ucraina a fost una din temele centrale de discuție. Emmanuel Macron a spus că, pentru ca Ucraina să câştige războiul, trebuie să negocieze.

„Preşedintele ucrainean va trebui să negocieze cu Rusia şi noi, europenii, vom fi şi noi prezenţi la această masă, aducând garanţii de securitate şi elemente care ţin de resortul nostru. Aceasta este realitatea, aceasta va trebui să se întâmple la un moment dat şi niciun discurs excesiv nu trebuie să vină să ne umbrească viitorul", a subliniat preşedintele francez.

Klaus Iohannis a pus în evidență și chestiunea securității alimentare.  Cu această ocazie, președintele român a declarat că o altă temă de interes comun prioritar pentru România și Franța, pe care a abordat-o în cadrul discuțiilor, a fost asigurarea securității alimentare la nivel global, care este profund afectată de blocada impusă abuziv de Rusia porturilor ucrainene, ceea ce împiedică cerealele din această țară să ajungă în multe state din diverse regiuni ale lumii.

Iohannis a mai menționat că „România depune eforturi susținute, multidimensionale, în sprijinul Ucrainei, prin oferirea de rute pentru exportul de cereale, inclusiv prin Portul Constanța de la Marea Neagră și prin porturile românești de la Dunăre. Autoritățile noastre caută soluții integrate pentru a face acest tranzit cât mai eficient, inclusiv cu sprijinul partenerilor noștri externi. Am stabilit, astfel, împreună cu domnul Președinte să cooperăm apropiat pentru realizarea acestui obiectiv”.

„Am avut o discuție cuprinzătoare cu Președintele Macron și cu privire la perspectivele extinderii spațiului Schengen și am explicat așteptarea legitimă a României cu privire la aderare. Am subliniat că extinderea spațiului Schengen va contribui la consolidarea securității și a rezilienței Uniunii în ansamblul său și la întărirea competitivității Pieței Unice, în beneficiul cetățenilor europeni. Am exprimat încrederea că vom putea conta pe sprijinul Franței pentru deblocarea procesului de aderare a țării noastre la Schengen”, a spus șeful statului român.

Președintele Franței Emmanuel Macron a menționat că „Franța e alături de România” și că dorește ca acest dosar să progreseze.

Foto: barrons.com

img22004486

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!