ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova ar putea avea un Cod urbanistic

16:12 | 15.06.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 15 iun. /MOLDPRES/. Comisia parlamentară administrație publică a decis astăzi să aprobe un proiect de lege ce prevede adoptarea unui Cod urbanistic, comunică MOLDPRES.

Potrivit documentului, Codul care este încă în proces de elaborare, urmează să înlocuiască mai multe acte legislative și normative care sunt în vigoare, dar și să înlăture deficiențele legislative care periclitează activitatea în domeniu.

Deputații au propus elaborarea unor norme de tranziție, până la intrarea în vigoare a Codului urbanismului, pentru eliberarea certificatelor de urbanism. Ei au constatat că procesul de elaborare a planurilor urbanistice trebuie facilitat prin dezvoltarea unui program național. De asemenea, este necesară identificarea resurselor pentru acoperirea cheltuielilor privind elaborarea documentației de urbanism și planificarea spațială pe întreg teritoriu Republicii Moldova.

Potrivit informațiilor oficiale, doar 10% din autoritățile publice locale dispun de planuri urbanistice generale. Până la ora actuală, Republica Moldova nu deține un plan național de amenajare a teritoriului, nici planuri regionale, iar în cazul a circa 90% din unitățile administrativ – teritoriale, acestea nu dețin planuri urbanistice generale valabile.

Foto simbol

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!