ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Rușii i-au atacat pe americani săptămâna aceasta în Siria

10:07 | 19.06.2022 Categorie: Externe

Damasc, 19 iun. /MOLDPRES/. O garnizoană americană din Siria a fost supusă miercuri, 15 iunie, unui atac aerian din partea rușilor. Aceasta nu a fost singura acțiune provocatoare a Moscovei. Oficialii militari sunt îngrijorați că operațiunile Rusiei ar putea escalada într-un conflict spontan între forțele americane și cele ruse desfășurate în Siria, relatează MOLDPRES cu referire la Digi24.

În luna iunie  Rusia a desfășurat o serie de operațiuni împotriva coaliției conduse de SUA, a relatat The Wall Street Journal, citând oficiali militari americani. Una dintre sursele publicației vorbește despre o „creștere semnificativă a provocărilor”, în condițiile în care tensiunile dintre Moscova și Washington sunt deja la cote ridicate după invazia Rusiei în Ucraina.

Forțele rusești au lovit al-Tanf, o bază militară americană, unde aproximativ 200 de militari americani sunt cantonați alături de luptători locali în încercarea de a suprima o eventuală reapariție a Statului Islamic. Garnizoana al-Tanf se află în apropiere de granița Siriei cu Iordania, în sud-estul Siriei, și este locul unde trupele americane desfășoară o misiune de instruire și consiliere a luptătorilor locali. 

Comandamentul rus a informat SUA despre atac printr-o linie de comunicare stabilită cu mult timp în urmă, sugerând că nu vizează trupele americane, ci caută să hărțuiască forțe locale. La scurt timp după aceea, avioane de luptă rusești, inclusiv două Su-35 și un Su-24, au survolat baza al-Tanf și au procedat la lovirea avanpostului de luptă. Militarii americani nu se aflau în apropierea bazei în timpul loviturilor și nu au existat victime. 

Nu au existat victime americane și nici din coaliție, însă un oficial militar american a descris operațiunea ca fiind un exemplu de „sporire semnificativă a nivelului de provocare”, observată în această lună.

Recent, SUA au capturat un lider de rang înalt al grupării Stat Islamic în Siria în timpul unei operațiuni desfășurate la primele ore ale dimineții. A fost prima operațiune de acest tip a coaliției conduse de SUA în zone aflate efectiv sub controlul Turciei, menționează Haaretz, deși coaliția nu a precizat în ce parte a Siriei a avut loc raidul de joi. În timpul raidului, rușii au trimis în zonă două avioane de vânătoare Su-34.

Coaliția efectuează raiduri și lovituri vizând membrii grupării Stat Islamic, care desfășoară atacuri sporadice de când fostul său lider, Abu Bakr al-Baghdadi, a fost ucis într-o operațiune americană în 2019.

Șeful Comandamentului Central al SUA, generalul Erik Kurila consideră «că recentul comportament al Rusiei a fost provocator și de natură să ducă la o escaladare». În același timp, a dat asigurări generalul, Washingtonul caută să evite un conflict cu Rusia în Siria.

Escaladarea pe care o practică Rusia în Siria ar putea duce, la un moment dat, la o ciocnire directă cu Statele Unite, avertizează experții militari de prestigiu.

Foto: Profimedia images

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!