ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pe 23 iunie, va începe campania de vaccinare antirabică a vulpilor

13:56 | 22.06.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 22 iun. /MOLDPRES/. Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA) a anunţat că pe data de 23 iunie va demara campania de vaccinare antirabică a vulpilor, aferentă anului 2022. Acest program este sprijinit de România și cofinanțat de Uniunea Europeană, transmite MOLDPRES.

Potrivit Agenţiei, în ţară vor fi distribuite momeli vaccinale pe cale aeriană de către prestatorul de servicii contractat în acest sens, precum  și manual, de către colaboratorii ANSA. Distribuirea momelilor pe cale aeriană se desfășoară pe teritoriul întregii țări, din Aeroportul Mărculești.

Momelile sunt distribuite din avion în conformitate cu documentele de zbor pregătite în acest sens, pe baza liniilor de zbor prestabilite. Pentru aplicare și orientare corectă, se utilizează sistemul de navigare și distribuție direcționată prin satelit.

Distribuția manuală a momelilor vaccinale se va realiza de către angajaţii subdiviziunilor teritoriale ale ANSA, precum și personalul din cadrul Agenției Moldsilva și Societății Vânătorilor și Pescarilor din Republica Moldova.

Timp de două săptămâni după distribuirea momelilor se restricționează circulația liberă a câinilor şi pisicilor în zona respectivă, întrucât aceste animale reprezintă competitori pentru momeală. De asemenea, în regiunile în care s-au distribuit momeli, vânătoarea nu se recomandă pentru o perioadă de 14 zile de la distribuirea acestora. Întreg programul de vaccinare este prevăzut pentru luna iunie.

ANSA atenționează populația că vaccinul nu este destinat imunizării animalelor domestice, însă, în cazul consumului accidental, s-a constatat că vaccinul nu este dăunător pentru câini și pisici. În scopul informării corecte a populației, ANSA a demarat o campanie de informare prin plasarea în locuri publice a afișelor informative despre Programul de vaccinare. Campanii similare de vaccinare antirabică a vulpilor în Republica Moldova au fost desfășurate și în anii precedenţi.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!