ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Berlin reprezentanții a 40 de țări caută soluții pentru criza alimentară

15:22 | 24.06.2022 Categorie: Externe

Berlin, 24 iun. /MOLDPRES/. Reprezentanții a 40 de ţări, reuniţi vineri, 24 iunie, într-o conferinţă la Berlin, încearcă să găsească 'soluţii' concrete la criza alimentară provocată de războiul din Ucraina, relatează MOLDPRES cu referire la Agerpres.

Cu genericul 'Să ne unim pentru securitatea alimentară mondială', conferinţa, la care participă şi secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, are loc înaintea summitului liderilor G7 ce va începe duminică în Bavaria.

Întrunirea din capitala germană vizează 'să propună soluţii' precum accelerarea exporturilor de mărfuri alimentare din Ucraina pe căi alternative Mării Negre, a explicat pentru presă şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, înaintea începerii discuţiilor.

Cerealele din Ucraina vor contribui şi la creşterea ajutorului pentru ţările cele mai afectate, chiar dacă evenimentul nu este prezentat drept o conferinţă a donatorilor.

Rusia foloseşte foametea 'în mod deliberat ca o armă de război' şi ia 'lumea întreagă ostatică', a acuzat Annalena Baerbock.

Moscova, în schimb, neagă că ar fi blocat trecerea navelor de transport şi acuză sancţiunile occidentale că au contribuit la criza alimentară.

'Rusia a exportat aproape tot atât grâu ca şi anul precedent, povestea ruşilor potrivit căreia sancţiunile G7 ar fi motivul creşterii preţurilor mondiale la mărfurile alimentare este, deci, total nefondată', a replicat vineri Annalena Baerbock.

Ministrului german spune că Rusia poate 'lăsa cerealele să iasă prin Odesa sau să oprească pur şi simplu acest război, însă noi ne străduim din greu să găsim rute alternative'.

Rutele alternative ar putea trece prin Polonia, dar 'avem probleme cu schimbarea liniilor (feroviare, n.red.), ceea ce ia mai mult timp', a explicat Baerbock.

'De aceea, am ales în special ruta via România, pentru că putem să intensificăm acolo navigaţia fluvială', a adăugat ea.

Annalena Baerbock a cerut comunităţii internaţionale să-şi sporească eforturile de a combate înrăutăţirea crizei alimentare în multe părţi ale lumii, afirmând că 'mai mult de 44 miliarde de euro vor fi necesari în acest an, dintre care numai jumătate au fost alocaţi până acum', în timp ce 345 milioane de oameni riscă să sufere de pe urma penuriei alimentare.

'Este o criză a foametei care planează asupra noastră ca un val ameninţător', a avertizat ea.

În mod evident, cauzele sunt datorate în parte schimbărilor climatice şi pandemiei de COVID-19, a mai spus ministrul german, 'dar numai odată cu invazia Rusiei în Ucraina valul a devenit un tsunami'.

Turcia încearcă, la rândul său, să permită reluarea livrărilor de cereale pe Marea Neagră. Discuţii cvadripartite pe acest subiect între Rusia, Ucraina, Turcia şi Naţiunile Unite ar putea avea loc în Turcia 'în săptămânile următoare', potrivit Ministerului Apărării de la Ankara.

img22004758

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!