ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Peste 1600 de pelicule din arhiva Moldova Film vor fi digitalizate, cu sprijinul UE și al SUA

16:13 | 19.07.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 19 iul. /MOLDPRES/. Echipamente de ultimă generație vor asigura transferarea peliculelor din arhiva Moldova Film pe suporturi digitale. Astfel, peste 1600 de pelicule au șansa să revină pe micile și marile ecrane, relatează MOLDPRES.

Cu sprijinul Uniunii Europene, a fost procurată o mașină de spălat cu ultrasunet pelicula. În 2021, Ambasada SUA la Chișinău a dotat cu echipament un laborator de digitizare pentru restaurarea și conservarea filmelor documentare și de lungmetraj din arhivă, reprezentând o parte importantă a patrimoniului istoric, cultural și artistic al Republicii Moldova. În același timp, tehnicienii au fost instruiți pentru a asigura transferul fără cusur al filmelor din arhivă în format digital. „De aproximativ 70 de ani, Moldova Film a produs lucrări cinematografice remarcabile, care reprezintă bogata tradiție narativă a Moldovei și ne oferă o idee despre felul în care moldovenii au trăit, lucrat și visat cu ani în urmă”, a declarat Kent D. Logsdon, Ambasadorul SUA în Republica Moldova.

Inițiativa de digitalizare a filmelor din arhiva Moldova Film a fost selectată pentru finanțare în urma unui concurs lansat de programul UE „Măsuri de promovare a încrederii” implementat de PNUD, cu vot consultativ din partea publicului. „Promovarea culturii ca instrument pentru relațiile pașnice intercomunitare este un element-cheie al programului UE „Măsuri de promovare a încrederii”, implementat în parteneriat cu PNUD, pentru consolidarea relațiilor dintre oameni și a cooperării dintre cele două maluri ale râului Nistru. Ne bucurăm că noi, Uniunea Europeană, putem contribui la valorificarea arhivelor de aur ale cinematografiei Republicii Moldova, în beneficiul cetățenilor săi!”, a  subliniat Jānis Mažeiks, șeful Delegației UE la Chișinău.

Procesul de digitalizare a început în 2021, cu 10 filme de ficțiune și 20 de documentare, care au fost prezentate la posturile TV Moldova 1 și Moldova 2. Primul film care a fost supus digitizării este „Haiducul”, pelicula câștigătoare la Festivalul de film de la Cannes din 1986, secțiunea scurtmetraje. „Din păcate, condițiile actuale de păstrare a filmelor pe peliculă nu mai asigură longevitatea acestora. Considerăm că sprijinul UE și SUA ne-au oferit soluția la momentul potrivit. Datorită suportului semnificativ, echipamentului de dezarhivare pus la dispoziția Moldova Film, vor fi scoase din nou la lumină filmele de altădată, cele care sunt considerate arhiva de aur. Astfel, generațiile noi vor reuși să vadă peliculele cu care au crescut bunicii și părinții”, a constatat Alisa Grecu, director general interimar Moldova Film.

Filmele digitalizate din arhiva Moldova Film au fost difuzate la cinematograful Odeon din Chișinău, precum și în alte localități din țară. „Filmele și animațiile produse la nivel local sunt un tezaur și un element integral al patrimoniului cultural. Păstrarea lor în siguranță, prin digitalizare, este esențială pentru menținerea acestei moșteniri și pentru a inspira noile generații să învețe despre generațiile trecute, precum și să susțină această industrie creativă importantă”, a accentuat Dima Al-Khatib, reprezentantă rezidentă PNUD în Republica Moldova.

De asemenea, Studioul Moldova Film dispune de un fond cinematografic, considerat patrimoniu național, care timp de aproape 70 de ani a acumulat peste 1600 filme, dintre care 180 de ficțiune, 1050 documentare, 109 de animație, 231 jurnale „Sovietskaia Moldavia”.

img22005372

img22005372

img22005372

img22005372

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!