ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Politicile R. Moldova au fost apreciate de Organizația Mondială a Comerțului

18:16 | 25.07.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 25 iul. /MOLDPRES/. Republica Moldova a fost apreciată de Organizația Mondială a Comerțului (OMC) pentru progresele efectuate în domeniul politicilor comerciale în ultimii șapte ani. Raportul a fost prezentat în perioada 20-22 iulie, la Geneva, unde 17 ţări membre ale OMC au adresat întrebări delegației țării noastre, transmite MOLDPRES.

Membrii OMC au apreciat angajamentul țării noastre față de sistemul multilateral comercial stabilit în cadrul OMC, subliniind participarea activă în Comitetele OMC și implicarea în cele cinci inițiative comune, precum Discuțiile privind facilitarea comerțului, Reglementarea comerțului electronic, Reglementarea internă a serviciilor, Inițiativa privind Comerțul și Durabilitatea mediului și Inițiativa privind abilitarea economică a femeilor. „Membrii Organizației au apreciat reformele întreprinse de R. Moldova, în special mediul de reglementare, comerț și investiții pentru investitorii locali și internaționali; protecția drepturilor de proprietate intelectuală; achizițiile guvernamentale; ICT și comerțul electronic. Mai multe țări au remarcat nivelul îmbunătățit în domeniul transparenței”, indică Ministerul Economiei.

Șeful delegației, Vadim Gumene, secretar de stat la Ministerul Economiei, a asigurat țările membre că Republica Moldova va continua să lucreze în domeniul politicii comerciale, având la bază principiile fundamentale ale OMC de predictibilitate și nediscriminare a membrilor OMC.

Cea de-a treia examinare a politicilor comerciale a Republicii Moldova în cadrul OMC va avea loc peste șapte ani, preliminar în 2029. Revizuirea politicilor și practicilor comerciale se aplică periodic tuturor membrilor OMC. Republica Moldova parcurge acest exercițiu o dată la 7 ani, iar prima evaluare a avut loc în anul 2015.

Foto: Ministerul Economiei

img22005545

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!