ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Candidații care doresc să studieze la INJ vor trebui să depună declarația de avere și interese

11:16 | 28.07.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 28 iul. /MOLDPRES/. Candidații la concursul de admitere la Institutul Național al Justiției (INJ) vor fi obligați să depună declarația de avere și interese personale, în aceleași condiții ca funcționarii publici, judecătorii sau procurorii. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat astăzi de către Parlament, în cea de-a doua lectură, transmite MOLDPRES.

Potrivit documentului, modificările vizează activitatea și accederea la INJ. Candidații la concursul de admitere vor depune declarația de avere și interese personale. Astfel, va fi asigurată transparența averii viitorilor judecători și procurori, începând cu formarea lor profesională. Totodată, declarațiile de avere, depuse la accederea la INJ, vor servi drept punct de pornire pentru evaluarea averii viitorilor judecători și procurori, ceea ce va permite identificarea potențialelor acte de corupție.

De asemenea, proiectul urmărește îmbunătățirea mai multor aspecte administrative privind componența, selectarea și activitatea organelor de conducere ale INJ, care vor asigura reprezentativitatea proporțională a organelor de administrare ale sistemului justiției. În acest sens, va fi instituit un număr egal între membrii Consiliului INJ, desemnați de către Consiliul Superior al Magistraturii și Consiliul Superior al Procurorilor. La fel, va fi oferită competența Președintelui Republicii Moldova de a desemna un membru în Consiliul INJ.

Consolidarea Institutului Național al Justiției se regăsește în Planul de acțiuni pentru implementarea Strategiei privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2022-2025.

img22005635

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!