ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Raportul pentru anul 2021 privind finanțarea partidelor și a campaniilor electorale a fost prezentat în Parlament

16:04 | 28.07.2022 Categorie: Politică

Chişinău, 28 iul. /MOLDPRES/. Raportul pentru anul 2021 privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale a fost prezentat astăzi în plenul Parlamentului. Informația a fost expusă de vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Pavel Postica, transmite MOLDPRES.

Potrivit documentului, anul trecut, au fost aprobate și distribuite în bugetul CEC alocații în sumă de 34,1 milioane de lei (circa 1,7 mln de euro) pentru finanțarea partidelor politice. Conform legislației, subvențiile din partea statului sunt acordate formațiunilor în funcție de rezultatele scrutinelor.

Totodată, CEC a urmărit mecanismul și transparența finanțării partidelor politice și a examinat rapoartele financiare ale acestora. Pentru abaterile constatate, pe parcursul anului 2021, au fost aplicate sancțiuni pentru patru partide, care au fost lipsite de subvenții de la stat pentru o perioadă de la șase luni la un an. De asemenea, cinci partide politice au fost obligate să întoarcă în bugetul de stat contravaloarea donațiilor încasate contrar legii. Este vorba de formațiunile care au încasat donații de la persoanele juridice cu datorii la bugetul de stat sau care au avut încheiate contracte de achiziții publice cu persoanele respective în ultimii trei ani. La fel, 30 de formațiuni au primit atenționări.

În primul semestru al anului trecut, 42 de partide politice au prezentat rapoartele financiare și doar 35 dintre acestea au respectat termenul legal. Comisia Electorală Centrală a reiterat necesitatea de îmbunătățire a legislației pentru a responsabiliza partidele și a introduce răspunderea juridică, în cazul în care acestea nu își raportează finanțele.

Foto: Parlament

img22005652

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!