ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un cetățean ucrainean, refugiat în R. Moldova, a decedat după ce s-a infectat cu malarie tropică

14:24 | 29.07.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 29 iul. /MOLDPRES/. Un cetățean ucrainean, refugiat în Republica Moldova, a decedat după ce s-a infectat cu malarie tropică, transmite MOLDPRES.

Potrivit Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), bărbatul, care este angajat al Flotei Maritime din Odessa în calitate de marinar, s-a aflat în Africa de Vest în perioada 21 februarie – 29 iunie curent.

La 29 iunie, acesta a revenit în Republica Moldova, iar în perioada aflării în Africa nu a administrat tratament specific antimalaric. Ulterior, la 18 iulie, pacientul a fost diagnosticat cu malarie tropică și în aceeași zi a decedat.

Conform specialiștilor din sănătate, maladia poate fi prevenită şi tratată. Malaria este o boală parazitară periculoasă pentru viaţă, cu transmitere prin înţepătura ţânţarilor infectaţi. Astfel, dacă planificați călătoria spre o zonă endemică prin malarie, este necesară administrarea tratamentului profilactic.

Manifestările clinice caracteristice malariei pot apărea la o săptămână din momentul sosirii în ţara endemică şi până la doi ani după părăsirea acesteia. În cazul suspectării primelor simptome ale bolii, precum frisoane, febră, dureri de cap la 10-15 zile de la sosire, cetățenii sunt îndemnați să apeleze imediat la asistența medicală urgentă.

Foto simbol

img22005693

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!