ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a angajat peste 500 de asistenți pentru persoanele cu dizabilități severe

14:14 | 01.08.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 1 aug. /MOLDPRES/. Peste 500 de asistenți care îngrijesc persoane cu dizabilități severe au fost angajați, pentru o perioadă de patru luni, din banii confiscați de Guvernul Marii Britanii de la un cetățean moldovean, transmite MOLDPRES.

Potrivit Serviciului de presă al Guvernului, suma confiscată a ajuns pentru remunerarea timp de patru luni a asistenților personali, însă majoritatea îngrijitorilor continuă să lucreze pe tot parcursul anului curent datorită finanțării suplimentare de la bugetul de stat sau alocărilor din bugetele raionale.

Asistența personală este un serviciu social specializat, destinat persoanelor cu dizabilități severe, dependente în totalitate de un îngrijitor. De cele mai multe ori, asistenții personali sunt rude ale persoanelor cu dizabilități – mame, tați, frați etc. Fiind ocupați cu îngrijirea acestora, aceștia nu pot merge la serviciu, respectiv nu pot beneficia nici de remunerare, nici de pachetul social corespunzător. Angajarea lor în calitate de asistent personal le permite să beneficieze atât de o alocație, cât și de asigurare medicală, pensie și alte garanții sociale.

La nivel de țară, cererea pentru angajarea asistenților personali depășește posibilitățile bugetare. Conform Ministerului Muncii și Protecției Sociale, în prezent, sunt angajați peste 5 000 de asistenți personali, plătiți din Fondul de Susținere a Populației și din bugetele locale, însă alți 3 500 așteaptă să fie încadrați în câmpul muncii.

Ministrul Marcel Spatari a subliniat că „instituția a identificat resurse pentru angajarea altor 1 000 de asistenți personali, până la sfârșitul anului 2022". Totodată, se preconizează creșterea remunerării asistenților personali existenți din surse externe de finanțare. 

În septembrie 2021, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, a semnat cu ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în Republica Moldova un Memorandum de înțelegere privind returnarea a 458 068 de lire sterline, confiscate de la cetățeanul moldovean, Luca Filat.

Foto: Guvern

img22005767

img22005767

img22005767

img22005767

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!