ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Autoritățile vor căuta soluții pentru susținerea exportatorilor de produse vegetale

09:14 | 12.08.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 12 aug. /MOLDPRES/. Conducerea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a convocat ieri o ședință de lucru cu reprezentanții Ministerului  Afacerilor Externe și Integrării Europene, Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, Serviciului Vamal, cu exponenții Asociațiilor de profil ale producătorilor agricoli și exportatorilor,  pentru a discuta asupra subiectului privind interzicerea de către Serviciul Federal de Supraveghere Veterinară și Fitosanitară al Federației Ruse (Rosselhoznadzor) a importului temporar de produse vegetale din țara noastră, transmite MOLDPRES.

Potrivit autorităților din Federația Rusă, starea fitosanitară a produselor vegetale autohtone nu corespund reglementărilor, fiind depistați cinci dăunători de carantină în loturile importate. O notificare în acest sens, a fost recepționată, în cursul dimineții de ieri, de către Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, unde este comunicat că, începând cu data de 15 august va fi interzis importul produselor vegetale din mai multe regiuni ale Republicii Moldova, cu excepția raioanelor din stânga Nistrului.

„Interzicerea importului de fructe din țara noastră ar putea avea un impact major asupra unor producători autohtoni, îndeosebi în pragul campaniei de recoltare. Pentru a preveni anumite riscuri, trebuie să discutăm cu organele de control fitosanitar locale, să mobilizăm eforturile în elucidarea și rezolvarea situației, inclusiv prin cooperarea cu partea rusă”, a declarat Vasile Şarban, secretar de stat la MAIA.

La rândul său, conducerea ANSA a declarat că specialiştii instituţiei sunt deschiși pentru dialog cu structurile de control fitosanitar din Federația Rusă, în scopul îmbunătățirii clarității și realizării unui schimb de informații extins.

Pentru a asigura un cadru eficient de cooperare la acest subiect și pentru a identifica soluții, o rundă de discuții va fi organizată săptămâna viitoare cu Ambasada Federației Ruse la Chișinău.

Foto: MAIA

img22006069

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!