ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Prețurile la benzină şi motorină au înregistrat o tendință de creștere

10:56 | 25.08.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 25 aug. /MOLDPRES/. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a anunţat astăzi că pentru ziua de mâine, 26 august, prețurile maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard vor fi în mărime de: pentru benzina COR 95 –25,81 lei/litru (-0,03); pentru motorină – 27,14 lei/litru (+0,37), transmite MOLDPRES.

„Astfel, după o perioadă de ieftinire de circa două luni, în ultimele două săptămâni se constată o creștere lentă a cotațiilor Platts la carburanți, aceasta fiind mai pronunțată la motorină”, indică ANRE.

Potrivit datelor afișate de Trading Economics, există motive credibile care au impact asupra prețurilor la produsele petroliere, în special ale motorinei. Printre cauzele de bază se constată reducerea considerabilă a stocurilor de motorină din Europa. Conform Trading Economics, prețurile pentru țițeiul Brent au depășit astăzi, 25 august, cota de 102 de dolari pe baril, crescând la cel mai mare nivel pentru ultimele trei săptămâni.

„Totodată, cotațiile Platts, care reprezintă pentru industria petrolieră valorile de referință în baza cărora se formează prețurile, au crescut în ultimele 14 zile la motorină cu 152 dolari/tona sau cu 14,87%. În aceeași perioadă se atestă și o depreciere a valutei naționale în raport cu dolarul american cu 0,06%, fapt ce la fel influențează creșterea prețurilor de comercializare cu amănuntul a carburanților. Cât privește cotațiile internaționale la benzină, în aceeași perioadă acestea au fost mai puțin afectate, prețurile la pompă fiind ușor influențate doar de evoluția cursului valutar”, arată ANRE.

Conform sursei citate, ritmul descreșterilor ce se înregistrează pe parcursul ultimelor săptămâni în cadrul tranzacțiilor internaționale este reflectat direct în calculele efectuate de către ANRE în conformitate cu Legea privind piața produselor petroliere și Metodologia aprobată.

Foto simbol

img22006379

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!