ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Ministerul Agriculturii a elaborat măsuri de susţinere a sectorului în contextul crizei

13:54 | 05.09.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 5 sep. /MOLDPRES/. Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a elaborat un set de măsuri în susținerea agriculturilor pentru a trece mai ușor peste situația de criză în care se află. Planul de susținere a fost prezentat astăzi, într-o conferinţă de presă, de către ministrul Vladimir Bolea împreună cu directorul interimar al Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), Diana Coșalîc, transmite MOLDPRES. 

„Pentru reducerea impactului negativ al majorării prețului la motorină, s-a decis rambursarea a 100% a costului accizei la motorină - câte 2,95 lei la fiecare litru de motorină, până la cantitatea de 64 de tone de combustibil folosit de un agent economic. Asta înseamnă că 100% din agenții mici și mijlocii vor primi contravaloarea accizei”, a spus Vladimir Bolea.

Potrivit oficialului, o altă soluţie va fi realizată împreună cu Ministerul Finanțelor, or, Inspectoratele Fiscale nu vor aplica penalizări de întârziere la plata impozitelor pentru producătorii agricoli. Fiscul va stabili cu fiecare agent economic în parte reeșalonarea și constituirea unui program de plată a datoriilor la stat.

La rândul său, șefa de la AIPA, Diana Coșalîc, a informat că, în acest an, Fondul Național de Dezvoltare în Agricultură și Mediul Rural constituie, în premieră, 1,75 miliarde de lei, iar de la 1 septembrie s-a reușit debursarea pe conturi a 1,1 miliarde de lei (peste 50 mln de euro), ceea ce constituie mai mult de 70%, pe conturile producătorilor agricoli. „Cele mai multe surse financiare, 80%, sunt orientate direct spre producătorii care dezvoltă afaceri în agricultură şi care au primit sursele financiare necesare, inclusiv restanțele pentru 2021”, a relevat Coşalîc.

Potrivit responsabilei de la AIPA, sursele financiare de 852 de milioane de lei, care au fost alocate prin acest mecanism, au reușit atragerea unor investiții de peste trei miliarde de lei și acumularea la bugetul de stat a peste un miliard de lei. „Aceste surse au dezvoltat peste trei mii de agenți economici care au solicitat sprijin financiar și au creat peste 1 mie de locuri de muncă”, a estimat Diana Coșalîc. Ea a precizat că în 2022 au fost debursate 25 de milioane de lei prin intermediul programului de susținere a proiectelor start-up, care sunt deja pe conturile producătorilor agricoli care dezvoltă peste 60 de proiecte.

img22006610

img22006610

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!