ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Meteorologii au anunţat pentru această săptămână vreme instabilă

15:45 | 05.09.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 5 sep. /MOLDPRES/. Săptămâna care a început va fi caracterizată de vreme variabilă, cu temperaturi ce se vor schimba de la caniculă până la răcoare, fenomen caracteristic perioadei, transmite MOLDPRES cu referire la Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS).

Conform meteorologilor, marţi şi miercuri, valorile termice pe ţară se vor încadra în limitele de până la 27 de  grade Celsius, însă de joi, 8 septembrie, se va încălzi, dar nu pe mult timp. Astfel, la finele săptămânii vom avea temperaturi diurne în jur de până la 26 de grade Celsius. La fel, pentru zilele de 10-11 septembrie, sunt anunţate ploi, preponderent în centrul şi nordul ţării.

Specialiştii SHS afirmă că, în septembrie, temperatura medie lunară a aerului este cu 4-5ºC mai joasă față de luna august şi variază între +14ºC în raioanele de nord ale țării și +17ºC în cele de sud. Din punct de vedere meteorologic, anotimpul de vară continuă în medie până la 12-23 septembrie, când temperatura medie zilnică trece prin valoarea de +15ºC în direcţia scăderii ei. 

Cea mai rece lună septembrie pentru toată perioada de măsurători instrumentale a fost în anul 1996, când temperatura medie lunară a aerului s-a încadrat între +10,8ºC (Briceni) şi +13,3ºC (Comrat). Cel mai cald septembrie a fost în anii 2015 și 2020, când temperatura medie lunară a oscilat în teritoriu între +18,4ºC (Briceni) și +21,0ºC (Cahul).

Foto: SHS

img22006615

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!