ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

ANSA a dispus retragerea din comerţ a unor loturi de vin

16:39 | 05.09.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 5 sep. /MOLDPRES/. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a anunţat astăzi că, în cadrul realizării Programului de monitorizare și supraveghere în domeniul controlului siguranței și calității alcoolului etilic, producției alcoolice, produselor vitivinicole și berii, au fost prelevate probe de vinuri îmbuteliate în butelii PET (polietilentereftalat), care au fost catalogate ca necorespunzătoare cerințelor actelor normative, transmite MOLDPRES.

Pentru a asigura consumatorii cu produse vinicole conforme cerințelor actelor normative în vigoare, s-a dispus retragerea din comerț a loturilor neconforme și restituirea lor producătorului, pentru a fi supuse procedurii de nimicire sau utilizare în alte scopuri.

Potrivit instituţiei, toate vinurile prelevate au fost examinate fizico-chimic la Instituția Publică „Laboratorul central de testare a băuturilor alcoolice/nealcoolice și a produselor conservate” și organoleptic la Comisia de degustare a vinurilor cu Indicație Geografică Protejată. Ca urmare, au fost depistate trei loturi de vinuri neconforme îmbuteliate în butelii PET cu capacitatea de 1,5 l de marca „HAI DAVAI” ale producătorului „Orhei-Vin” SA și anume: Vin alb demidulce „Sauvignon”; Vin roz demidulce „Isabella”; Vin roșu sec „Cabernet”.

„Lotul de vin roz și alb a fost identificat neconform după necorespunderea concentrației în masă a zaharurilor, indicând prezența edulcoranților (îndulcitorii acesulfam și zaharină), ceea ce contravine prevederilor legislației. Lotul de vin roșu este neconform prin depășirea de 3,66 ori a limitei admisibile a concentrației în masă a diglucozidului de malvidină, indicând valoarea de 55,0 mg/dm3 la norma de 15,0 mg/dm3”, a explicat ANSA motivul retragerii produselor de pe piaţă.

Persoanele care au achiziționat produse din loturile date sunt rugate să se abțină de a le consuma și sunt în drept să le returneze magazinului de unde au fost procurate.

În prezent, are loc retragerea loturilor neconforme din circulație. Or, în cazul în care se depistează produse alimentare neconforme sau abateri de la prevederile legislației pentru protecția consumatorului, cetățenii sunt îndemnați să depună petiție la Agenție, la nr. de telefon: 0(22) 26 46 43, a rezumat ANSA.

Foto: ANSA

img22006618

img22006618

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!