ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Pe 7 septembrie este marcată Ziua internațională a aerului curat pentru un cer albastru

12:13 | 07.09.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 7 sep. /MOLDPRES/. În Republica Moldova astăzi este marcată Ziua internațională a aerului curat pentru un cer albastru – o acțiune din Calendarul de Mediu organizată în conformitate cu rezoluția Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite (ONU) din  decembrie 2019. Aceasta subliniază importanța și necesitatea stringentă de a îmbunătăți calitatea aerului, a spori conștientizarea întregii societăți privind importanța păstrării și îmbunătățirii calității aerului, a promova acțiunile necesare pentru reducerea poluării aerului, transmite MOLDPRES.

Poluarea aerului reprezintă una din cele mai mari amenințări pentru sănătatea populației și este una dintre principalele cauze evitabile de deces și boli la nivel global. Organizația Mondială a Sănătății atenționează că în prezent 99% din populația lumii respiră aer poluat, iar acest fapt provoacă anual circa 7 milioane de decese. În anul curent genericul Zilei internaționale a aerului curat pentru un cer albastru este ”Aerul pe care îl partajăm (The Air WeShare)”, pornind de la aspectul transfrontalier al poluării aerului și fiind subliniată necesitatea întreprinderii unor eforturi suplimentare pentru îmbunătățirea calității aerului, inclusiv reducerea poluării aerului, în interesul protecției sănătății umane.

Potrivit Ministerului Mediului, poluanții emiși în atmosferă constituie cauza unora din cele mai grave probleme de mediu cu care se confruntă omenirea în prezent, cum ar fi acidifierea oceanelor, precipitațiile toxice, efectul de seră, distrugerea stratului de ozon și schimbarea climei. „Poluarea aerului este generată, în mare parte, de activitatea omului, iar în aceste condiții devine o necesitate organizarea eficientă a măsurilor de securizare a aerului atmosferic, care să contribuie la minimizarea impactului acestor activități și să asigure populaţiei „dreptul de a trăi într-un mediu sănătos, neprimejdios din punct de vedere ecologic pentru viaţă şi sănătate”, care, este unul din drepturile fundamentale ale omului, prevăzute de Constituția Republicii Moldova”, a afirmat sursa citată.

În Republica Moldova, protecția aerului și schimbarea climei au fost recunoscute drept domenii prioritare în Strategia Națională de Dezvoltare “Moldova 2030”. Obiectivul „Asigurarea dreptului fundamental la un mediu sănătos și sigur” abordează un set esențial de Obiective de Dezvoltare Durabilă și construiește astfel fundamentul pentru un viitor mai durabil al țării.

img22006677

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!