ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comisiile Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial din R. Moldova și România s-au întrunit în ședință

13:04 | 14.09.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 14 sep. /MOLDPRES/. La Chișinău are loc astăzi ședința comună a Comisiilor Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial din Republica Moldova și România, organizată în cadrul Agendei Zilelor Europene ale Patrimoniului – 2022, informează MOLDPRES.

Evenimentul este organizat de Ministerele Culturii din R. Moldova și România. Prezenți la deschiderea ședinței, Miniștrii Culturii celor două țări, Lucian Romașcanu și Sergiu Prodan, au salutat forul, mai ales în contextul faptului că dosarul Arta cămășii cu altiță, element de identitate culturală în România și Republica Moldova, este deja într-o fază avansată de evaluare.

În context, ministrul Prodan a declarat că se bucură că după o pauză de câțiva ani, astăzi are loc această reuniune între cei mai buni experți în domeniul patrimoniului cultural imaterial din ambele state. ”Este pentru prima dată când ședința comună are loc la Chișinău și participă deopotrivă membrii Comisiilor, dar și specialiștii din cadrul ambelor Ministere ale Culturii. Este dovada voinței politice fără precedent și de suflet de a ne uni eforturile pentru a păstra și a pune în valoare mărturiile trecutului, care este unul comun și ne definește ca neam în ființa căruia bate aceeași inimă, în pofida Prutului, care ne desparte”, a subliniat Sergiu Prodan.

Potrivit oficialului, importanța reuniunii este conferită și de faptul că România și Republica Moldova au înscris în Lista Reprezentativă UNESCO a patrimoniului cultural imaterial trei elemente deja: Colindatul de ceată bărbăteasca (2013),Tehnici tradiționale de realizare a scoarțelor în România și Republica Moldova (2016) și Practici culturale asociate zilei de 1 Martie (Mărțișorul) (2017), iar dosarul comun Arta cămășii cu altiță este pe agenda celei de-a 17-a reuniuni a Comitetului Interguvernamental pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, UNESCO, care se va desfășura la Rabat, Maroc, în perioada 28 noiembrie - 4 decembrie.

La rândul său, ministrul român Lucian Romașcanu a ținut să mulțumească membrilor grupurilor naționale care au lucrat ani de zile la elaborarea dosarelor, care au cercetat și documentat fiecare element, care au lucrat împreună cu comunitățile locale astfel încât să fie asigurată viabilitatea patrimoniului cultural imaterial în localitățile de țară, apreciind că din cele șapte elemente ale patrimoniului românesc pe Lista UNESCO, trei sunt comune cu Republica Moldova. 

În cadrul ședinței vor fi abordate subiecte privind progresele înregistrate de către ambele state în implementarea Convenției UNESCO din 2003 privind salvgardarea patrimoniului cultural imaterial, aspecte ale cadrului legal în domeniu, strategiile naționale în domeniu, vor fi stabilite acțiuni comune de promovare a elementelor incluse în Lista Reprezentativă UNESCO și vor fi identificate alte elemente de patrimoniu național, ce ar putea fi înaintate în comun pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial UNESCO. Ședința comună a Comisiilor Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial din Republica Moldova și România este parte a Programului Zilelor Europene ale Patrimoniului – 2022.

img22006893

img22006893

img22006893

img22006893

img22006893

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!