ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Secretarul general al Guvernului a avut o întrevedere cu noul ambasador al României

14:26 | 14.09.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 14 sep. /MOLDPRES/. Secretarul general al Guvernului, Dumitru Udrea, s-a întâlnit astăzi cu Cristian-Leon Țurcanu, noul ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Moldova, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Executivului.

Dumitru Udrea a subliniat suportul foarte important al României pentru Republica Moldova, inclusiv în contextul crizelor regionale care afectează și țara noastră. „România a ajutat și continuă să ajute Republica Moldova pe toate domeniile prioritare de dezvoltare a țării. Cel mai actual exemplu este suportul considerabil acordat de România în contextul gestionării crizei refugiaților, asigurării securității energetice a țării, precum și ajutorul financiar în valoare de 100 de milioane de euro, pus la dispoziția autorităților din Moldova în urma semnării Acordului interguvernamental din acest an”, a menționat Secretarul general al Guvernului.

De asemenea, Dumitru Udrea a exprimat mulțumiri Guvernului României pentru decizia de acordare a ajutorului adițional de 10 milioane de euro sub formă de suport bugetar până la finele acestui an.

La rândul său, Cristian-Leon Țurcanu și-a arătat deschiderea de a colabora cât mai eficient cu Guvernul Republicii Moldova, atât pe termen lung, cât și pe termen scurt și imediat. „Dialogul direct dintre Cancelaria de Stat și Ambasada României este esențial pentru valorificarea proiectelor comune și pentru creșterea impactului pozitiv asupra calității vieții cetățenilor Republicii Moldova. Suntem alături de dvs. pentru a discuta și a decide asupra celor mai bune programe pentru Republica Moldova”, a spus Excelența Sa.

În cadrul întâlnirii, au fost abordate prioritățile colaborării pe sectorul energetic și împărtășirii experienței României pe dimensiunea integrării în Uniunea Europeană în contextul obținerii statutului de țară candidat la aderarea UE. 

În perioada următoare, România va finaliza procesul de evaluare a proiectelor depuse pentru finanțare în cadrul primei tranșe a Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul României privind implementarea programului de asistență tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar în valoare de 100 de milioane de euro. Proiectele depuse țin de educație, mass-media și dezvoltare regională și infrastructurii.

Cristian-Leon Țurcanu și-a prezentat scrisorile de acreditare în calitate de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Moldova la 22 iulie 2022. În perioada august 2016 – mai 2022 a ocupat funcția de ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Ucraina.

Foto: Guvern

img22006903

img22006903

img22006903

img22006903

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!