ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Premierul Natalia Gavrilița a participat la lansarea Forumului „Moldova Business Week”

15:06 | 15.09.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 15 sep. /MOLDPRES/. Prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a participat astăzi la ceremonia de deschidere a Forumului „Moldova Business Week”, al cărui generic este „Moldova – destinație de relocare și soluție pentru lanțul de aprovizionare regională”. Și în acest an, evenimentul a reunit factori decizionali, experți din țară și de peste hotare, care au misiunea de a identifica cele mai bune oportunități și soluții pentru creșterea vizibilității și repoziționarea R. Moldova la nivel internațional, informează MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Executivului.

În cuvântul de salut, șefa Guvernului a vorbit despre importanța organizării acestui eveniment într-o perioadă în care planează incertitudinea asupra securității energetice, alimentare și umanitare și în care nevoia de adaptabilitate și predictibilitate este imperativă. 

„Războiul din Ucraina are consecințe dramatice nu doar asupra cetățenilor de rând, dar și asupra afacerilor, afectează funcționalitățile de bază în statele din regiune și nu doar. Lumea pe care am cunoscut-o până acum se schimbă rapid, iar noi trebuie să fim pregătiți să-i facem față. În această perioadă, Republica Moldova s-a manifestat ca un partener stabil și receptiv, oferind soluții pentru refugiați, afaceri și lanțurile de aprovizionare perturbate, pentru tranzit de mărfuri, relocări temporare sau permanente de afaceri. Prin tot ceea ce facem, vrem să contribuim la pace, stabilitate, creștere pentru țară, cetățeni și mediul de afaceri”, a menționat Natalia Gavrilița.

Prim-ministrul a enumerat măsurile din ultima perioadă luate de Cabinetul de miniștri, menite să susțină cetățenii și economia în perioada rece a anului, pentru a promova eficiența energetică și utilizarea resurselor energetice alternative: „Țara trebuie să aibă energie pentru a crește, businessul trebuie să aibă energie pentru a produce și menține locurile de muncă. În acest sens, mă bucur să avem alături de noi prieteni fideli și întreaga comunitate internațională. În curând, rezervele de stat vor fi completate cu cărbune. Iar după modelul țărilor europene, SA „Energocom” va procura gaze naturale, care vor fi stocate în depozitele din România”.

Natalia Gavrilița a declarat că, în pofida tuturor provocărilor, Moldova rămâne o destinație favorită pentru investitorii străini: „Mă bucur că am construit și continuăm să construim punți de încredere cu mediul de afaceri. Numai în ultimii doi ani am reușit să atragem mai multe proiecte investiționale din țări ca Belgia, Olanda, Turcia, SUA, Germania, Lituania și Marea Britanie. Domenii ca tehnologia informației și comunicații, serviciile externalizate pentru business, cercetarea și dezvoltarea, producția de electronice și de energie regenerabilă - devin foarte atractive pentru investitori”.

În aceeași ordine de idei, au fost menționate acțiunile întreprinse de autorități pentru a simplifica activitatea antreprenorilor, pentru a reduce la maxim costurile afacerilor și accesul la infrastructura necesară. 

„Statutul de țară candidat pentru aderare la UE, obținut de Republica Moldova pe 23 iunie, este un imbold în calea dezvoltării și progresului nostru. Vom continua să implementăm soluții avansate de digitalizare a economiei, de promovare a comerțului electronic și vom reglementa cadrul normativ fiscal acolo unde va fi cazul. Revizuim în permanență cerințele existente, eliminăm povara controlului de stat și a sancțiunilor nejustificate, optimizăm interacțiunea dintre business și autorități, inclusiv prin digitalizarea proceselor și a relațiilor dintre business, autorități și cetățeni, pentru a face posibilă deschiderea și desfășurarea afacerilor la distanță”, a adăugat prim-ministrul.  

În încheiere, șefa Executivului a îndemnat participanții la eveniment să descopere toate facilitățile și oportunitățile oferite de țara noastră și să îndrăznească să investească într-o piață mică, dar dinamică și aflată în continuă consolidare, așa cum este R. Moldova. 

Foto: Guvern

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!