ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Mecanismele de protecție împotriva discriminării vor fi îmbunătățite

14:50 | 20.09.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 20 sep. /MOLDPRES/. Cadrul normativ privind nediscriminarea și asigurarea egalității va fi revizuit. La ședința de astăzi, membrii Comisiei parlamentare drepturile omului și relații interetnice au aprobat raportul pentru adoptarea în prima lectură a unui document în acest sens, comunică MOLDPRES.

Autorii documentului propun extinderea criteriilor de nediscriminare, îmbunătățirea colectării de date în materia egalității, monitorizarea, evaluarea și raportarea anuală a rezultatelor și consolidarea cadrului instituțional.

Totodată, Codul contravențional ar putea fi completat cu noțiunile de „hărțuire” și „victimizare”. Astfel, va fi sancționat orice comportament nedorit care conduce la crearea unui mediu intimidant, ostil sau ofensator, având drept scop sau efect lezarea demnității unei persoane.

O altă prevedere a proiectului este completarea Legii cu privire la asigurarea egalității cu un șir de criterii discriminatorii, inclusiv cele referitoare la originea socială, națională, statut social, stare de sănătate, opinii politice sau orice alte opinii. Includerea acestor criterii derivă din jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului.

Foto: Parlament

img22007075

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!