ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Medicii atestă o creștere a numărului de alergii cauzate de înțepăturile insectelor

15:11 | 30.09.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 30 sep. /MOLDPRES/. Pe parcursul lunii septembrie, 28 de persoane au solicitat ambulanța din cauza urgențelor alergologice, 19 dintre care au fost cauzate de înțepăturile insectelor, informează MOLDPRES.

Potrivit Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească, în toate cazurile pacienții au fost transportați la spital.

Ultimul caz grav a avut loc joi, când echipajul medical a fost solicitat pentru o femeie în vârstă de 57 de ani, din raionul Glodeni. Pacienta a fost înțepată în mână de o albină. La scurt timp au apărut slăbiciune generală, fatigabilitate, cianoza buzelor, respirație îngreunată. Femeia și-a pierdut cunoștința și a căzut jos, lovindu-se în regiunea capului. Medicii au stabilit diagnosticul „șoc anafilactic și plagă contuzională în regiunea occipitală a capului”. Întrucât starea pacientei era critică, echipa a inițiat măsurile de terapie intensivă la locul preluării. După stabilizarea funcțiilor vitale, pacienta a fost transportată la secția de reanimare a Spitalului Raional Glodeni.

Medicii atenționează populația că, în ultima perioadă, se atestă o creștere a numărului de cazuri de reacții alergice grave, inclusiv șoc anafilactic ca urmare a înțepăturilor de insecte (albini, viespi etc). Acestea prezintă un pericol real pentru viață și sănătate, îndeosebi la persoanele alergice, copii și vârstnici. Majorarea cazurilor se atestă toamna, întrucât este perioada de coacere și recoltare a fructelor. Astfel, specialiștii îndeamnă persoanele ca în situații de risc să apeleze la serviciul 112.

Foto: ambulanta.md

img22007347

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!