ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziție a pictorului român Petru Lucaci a fost vernisată în capitală

18:13 | 06.10.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 6 oct. /MOLDPRES/. La Muzeul Național de Artă al Moldovei a fost vernisată astăzi o expoziție  de pictură cu genericul ”Despre negru” a artistului plastic român Petru Lucaci. Expoziția cuprinde 50 de lucrări, informează MOLDPRES.

La eveniment a participat ministrul Culturii, Sergiu Prodan,  Ambasadorul României în R. Moldova, Cristian-Leon Țurcanu, oameni de cultură și artă.

În debutul manifestării, directorul instituției, Tudor Zbârnea, a afirmat că inaugurarea acestei expoziții este un eveniment deosebit. ”Avem în fața noastră un artist total, care ne demonstrează că negrul poate fi culoare. E unul dintre cei mai importanți artiști din România. Petru Lucaci este un prieten al nostru, a participat la bienalele de pictură, a fost prezent la noi și cu niște conferințe. O conferință va susține el și mâine, la Muzeul Național de Artă al Moldovei”, a precizat Tudor Zbârnea.

La rândul său, criticul de artă român Ruxandra Demetrescu a menționat că, valorificând ”materia neagră”, Petru Lucaci și-a dezvoltat mijloacele plastice în câteva experimente, devenite marcă proprie. ”Aș aminti utilizarea exclusivă a picturii în ulei, cu negru-ivoriu sau negru de fum,  în scopul obținerii unei materii picturale cât mai dense. În căutarea dimensiunii haptice a negrului,  artistul și-a propus să (re)creeze o substanță – cărbunele – și să transforme materia de bază a practicii de atelier – desenul în cărbune – într-o materialitate distinctă, exploatându-i dimensiunea tactilă în tablouri-obiect”, a subliniat Ruxandra Demetrescu.

În context, Petru Lucaci a afirmat că negrul l-a provocat ca pictor, a lucrat cu el în diverse contexte, l-a simţit în plenitudinea şi forţa lui de expresie, şi de aceea și-a dorit să-i urmărească mai atent prezenţa în spaţiul artei. „Negrul ascunde un câmp vast de semnificaţii, dar, în același timp, o imensă forţă expresivă. Am constatat că materia neagră conține energii pe care, de obicei, nu le exploatăm îndeajuns, că prejudecățile noastre în legătură cu încărcătura lui negativă pot dăuna picturii, ce este definită esențialmente de prezenţa culorii”, a mai spus Petru Lucaci.

Prezentă la eveniment Florina Breazu, președintele Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova i-a înmânat lui Petru Lucaci diploma de onoare a UAP ”pentru  merite deosebite în arte și promovarea culturii naționale” și medalia ”Mihai Grecu”.

Petru Lucaci (n. 1956, în Arad) este un artist, educator, curator și manager cultural care trăiește și lucrează la București, România. Este absolvent cu diplomă de merit al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, la Departamentul Pictură, în anul 1982. Are un Doctorat în Arte Vizuale cu tema „Despre negru” susținut în 2006. În prezent este profesor la Universitatea Națională de Arte București. Din 2010 este președinte al Uniunii Artiștilor Plastici din România și director al Revistei ”Arta”, iar din 2011 este director artistic al Centrului de Producție Culturală Contemporană ”Victoria Art Center”. A organizat peste 50 de expoziții personale şi a participat la peste 300 expoziţii de grup şi colective în ţară şi străinătate. Genurile artistice practicate sunt pictura, grafica, fotografia, instalație-obiect, performance şi noile media.

Expoziția va fi deschisă până la 6 noiembrie.     

img22007512

img22007512

img22007512

img22007512

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!