ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În anul curent, criza refugiaților a constituit cea mai mare provocare pentru subdiviziunile MAI

11:32 | 07.10.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 7 oct. /MOLDPRES/. În anul curent, criza refugiaților a reprezentat cea mai mare provocare pentru subdiviziunile Ministerului Afacerilor Interne. Declarația a fost făcută astăzi de către șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, într-o conferință de presă susținută în comun cu șefii subdiviziunilor MAI, transmite MOLDPRES.

Potrivit conducerii IGP, pe lângă activitatea de bază, care este asigurarea ordinii publice, o atenție sporită a fost orientată spre refugiați. „În urma majorării numărului de refugiați, a crescut și numărul mijloacelor de transport în traficul rutier, fapt ce a sporit activitatea agenților de patrulare. Totodată, de la începutul anului curent, poliția a fost sesizată în peste 275 de mii de cazuri, cu 17 mii mai puțin decât în perioada similară a anului trecut”, a spus Cernăuțeanu.

La rândul său, șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, a subliniat că, urmare a crizei refugiaților, a crescut semnificativ fluxul persoanelor și al mijloacelor de transport la hotar. „Acest fapt a pus o presiune sporită asupra angajaților. Totodată, în primele nouă luni ale anului, au fost inițiate 1 036 de cauze penale, cu 35% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut. Acestea vizează: traficul ilicit de arme și muniții, cel de droguri sau produse de tutun. De asemenea, au fost stabilite 2 772 de cazuri de trecere ilegală a frontierei de stat și 224 de cazuri de organizare a migrației ilegale”, a afirmat Vasiloi.

Conform Biroului Migrație și Azil, de la începutul acestui an, peste 9 300 de cereri de azil au fost depuse în Republica Moldova, comparativ cu 75 în anul 2021. Majoritatea solicitărilor parvenite au fost din partea cetățenilor ucraineni.

img22007535

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!