ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

A fost lansată platforma compensatii.gov.md

11:40 | 12.10.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 12 oct. /MOLDPRES/. Ministerul Muncii și Protecției Sociale a lansat astăzi platforma online www.compensatii.gov.md. Prin intermediul acesteia vor fi stabilite categoriile de vulnerabilitate energetică a cetățenilor și achitate compensațiile pentru facturile la energie, transmite MOLDPRES.

În cadrul evenimentului de lansare, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari, a subliniat că platforma a fost lansată în această dimineață și doar în câteva ore pe aceasta s-au înregistrat peste 3 000 de persoane.

„Înregistrarea în sistemul informațional va fi efectuată în două moduri: individual sau asistat, cu ajutorul bibliotecarilor ori a asistenților sociali. Totodată, îndemnăm tinerii să acorde suport celor vârstnici în acest proces. La fel, pentru a ajuta cetățenii a fost lansat un video instructiv. În prima etapă, persoanele se vor putea înregistra până pe 25 noiembrie. Primele compensații vor fi incluse în facturile din luna decembrie, pentru consumul din luna noiembrie”, a spus Marcel Spatari.

Ministrul a specificat că Guvernul va prezenta, în luna noiembrie, valoarea exactă a compensațiilor pentru fiecare categorie de vulnerabilitate. „Banii vor fi acordați din Fondul de vulnerabilitate energetică. În acest sens, pentru compensațiile din luna noiembrie, au fost alocate 870 milioane de lei (circa 43,5 mln de euro). În luna noiembrie, anul trecut, au fost achitate compensații în sumă de 230 milioane de lei, ceea ce înseamnă că, în acest an, fondul a fost majorat de circa trei ori. Conform calculelor, compensațiile ar permite reducerea prețului la gaz, în mediu, cu 12-13 lei”, a menționat Marcel Spatari.

De asemenea, oficialul a specificat că a fost lansată linia fierbinte - 0 8000 5000, la care cetățenii pot apela pentru a adresa întrebări privind procesul de înregistrare în sistemul informațional. Totodată, pe platformă se pot înscrie inclusiv chiriașii și refugiații din Ucraina.

Pentru perioada rece a anului, din Fondul de vulnerabilitate energetică urmează a fi alocați circa cinci miliarde de lei pentru acordarea compensațiilor.

Crearea platformei compensatii.gov.md a costat 100 mii de euro, bani acordați de partenerii de dezvoltare.

img22007650

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!