ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Furnizorii au cerut majorarea tarifelor la energie până la ultimele evenimente din Ucraina

11:43 | 12.10.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 12 oct. /MOLDPRES/. Solicitarea de a majora tarifele la energie electrică a venit din partea furnizorilor mai înainte, până la atacurile cu rachete asupra Ucrainei, din 10 octombrie, când o  parte dintre acestea au lovit infrastructura energetică și au cauzat oprirea exportului de electricitate către Uniunea Europeană și Republica Moldova, a declarat astăzi într-o conferință de presă Violinei Şpac, director la Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), transmite MOLDPRES.

„Solicitarea a fost remisă către ANRE mai înainte şi, fiind temeinică, fondată şi argumentată, a avut la bază mai multe devieri financiare, acumulate pe parcursul anului”, a spus Şpac.

De asemenea, potrivit ANRE, solicitarea iniţială a furnizorilor a prevăzut tarife mai mari decât cele aprobate. Bunăoară, pentru consumatorii casnici s-a cerut 376 bani/kWh, însă Agenţia a decis ca acesta să fie 315 bani/kWh (Premier Energy) şi 321 bani/kWh (S.A. „Furnizarea Energiei Electrice Nord”).

Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică a examinat și aprobat, în ședință publică de astăzi, prețurile reglementate pentru energia electrică furnizată de furnizorii serviciului universal și de ultimă opțiune.

ANRE a constatat existența unor factori obiectivi care conduc la necesitatea ajustării costurilor ce se includ la determinarea prețurilor reglementate de furnizare a energiei electrice pentru anul 2022, printre care cei mai importanți sunt: majorarea prețului de procurare a energiei electrice de la S.A. „Energocom” în calitate de furnizor central de energie electrică cu circa 34% (de la 3,24 lei/ kWh, la 4,33 lei/kWh); creșterea prețurilor de procurare a energiei electrice din import; devalorizarea monedei naționale față de dolarul american cu circa 6 % față de valoarea aplicată la determinarea prețurilor din iunie 2022.

img22007653

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!