ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Fiecare al treilea deputat are studii în drept

10:11 | 19.10.2022 Categorie: Politică

Chişinău, 19 oct. /MOLDPRES/. Un număr de 32 de deputați din Parlamentul de legislatura a XI-a au studii în drept sau au activat în domeniul juridic. Datele au fost făcute publice în contextul marcării Zilei juristului, relatează MOLDPRES.

Potrivit Direcției comunicare și relații publice a Legislativului, majoritatea parlamentarilor au absolvit facultatea de drept în Republica Moldova. Deputata Ana Calinici a studiat dreptul la București, Fiodor Gagauz – la Kiev, iar Efimia Bandalac – la Moscova.

Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate” are 16 deputați-juriști: Ion Babici, Efimia Bandalac, Viorel Barda, Ana Calinici, Artemie Cătănoi, Igor Chiriac, Mariana Cușnir, Vasile Grădinaru, Gheorghe Ichim, Boris Popa, Ersilia Qatrawi, Ana Racu, Roman Roșca, Veronica Roșca, Olesea Stamate și Petru Frunze.

În Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor sunt 12 juriști: Adrian Albu, Vlad Batrîncea, Vasile Bolea, Corneliu Furculiță, Fiodor Gagauz, Alexandr Suhodolski, Irina Lozovan, Radu Mudreac, Alexandr Nesterovschi, Veaceslav Nigai, Grigore Novac și Adrian Lebedinschi. Totodată, deputatul Adrian Lebedinschi este doctor în drept.

În Fracțiunea Partidului Politic „ȘOR” patru deputați au studii în domeniul juridic: Vadim Fotescu, Petru Jardan, Denis Ulanov și Ilan Șor.

În Secretariatul Parlamentului activează 64 de funcționari publici cu studii în drept: 43 în cadrul subdiviziunilor structurale și 21 în secretariatele comisiilor permanente. De asemenea, trei angajați sunt doctori în drept.

Anual la 19 octombrie, în Republica Moldova este marcată Ziua juristului. Sărbătoarea profesională a fost instituită prin decret prezidențial în anul 2000, în semn de recunoștință pentru aportul juriștilor la edificarea statului de drept.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!