ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Biblioteca municipală ”B. P. Hasdeu” a marcat cea de-a 145-a aniversare

20:30 | 19.10.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 19 oct. /MOLDPRES/. Biblioteca municipală „B. P. Hasdeu” din capitală a împlinit 145 de ani de activitate. Cu acest prilej, la Palatul Republicii, a început ieri Conferința aniversară „O bibliotecă pentru oraș. O bibliotecă pentru fiecare”. Ea își va desfășura lucrările în zilele de 19-21 octombrie. Conferința a reunit manageri de la instituțiile de profil și bibliotecari din Republica Moldova și România, relatează MOLDPRES.

În alocuțiunea sa, viceprimarul municipiului Chișinău, Angela Cutasevici a menționat că biblioteca marchează, de fapt, 145 de ani de glorie, de emoție, de dăruire, de devenire a unei entități care are o istorie foarte mare. ”Biblioteca are 355 de angajați și 27 de filiale. Avem un fond de un milion de cărți. Anual, acest fond se completează cu 20-30 de mii de unități. Biblioteca oferă peste 100 de servicii variate, inclusiv pentru refugiații din Ucraina. Până în prezent s-au înregistrat peste 600 de cititori din țara vecină”, a subliniat Angela Cutasevici.

În context, directorul general al instituției, Mariana Harjevschi a remarcat că, din an în an, cardul de acces la bibliotecă devine pașaportul cetățeanului chișinăuian de acces la informare, educare, carieră și divertisment. ”Astăzi Biblioteca este una din instituțiile municipale care asigură acces tuturor la colecția sa de peste un milion trei sute de mii de documente în cele 27 de filiale din 5 sectoare ale municipiului. Printr-un spectru distinct de servicii, instituția contribuie la fortificarea culturală a Chișinăului. Ea conlucrează cu multe instituții locale, servește ca punct la internet, oferă asistență și instruire pentru utilizarea tehnologiei informaționale și a internetului”, a accentuat Harjevschi.

Potrivit directorului adjunct pentru cercetare al instituției, Lidia Kulikovski, Biblioteca Chișinăului a avut ani de glorie și dezvoltare cum n-au cunoscut alte biblioteci publice. Mai ales de când Carol Schmidt a devenit primar al Chișinăului. ”Carol Schmidt a oferit bibliotecii, în 1903, local în noul edificiu al Dumei orășenești – actuala clădire a Primăriei Chișinău), 1/3 din etajul 2 cu 11 odăi mari. Până în 1941 biblioteca și-a extins spațiile până la 1 894 de metri pătrați. În condițiile deloc faste pentru instituțiile de cultură, elabora și își tipărea cataloagele făcându-le publice. Primul catalog a fost editat în 1898. Până în 1912 a publicat 7 volume de cataloage, fapt ce dovedește că era un organism în creștere continuă”, a mai spus sursa citată.

În cadrul evenimentului a fost inaugurată Galeria posterelor „Biblioteca municipală „B. P.  Hasdeu” pentru chișinăuieni: conexiuni”, o expoziție de documente „Biblioteca municipală „B. P. Hasdeu”: file de istorie”. Tot aici au avut loc lansări de carte. În finalul Conferinței s-a desfășurat Gala Excelenței Bibliotecii municipale „B. P. Hasdeu”: biblioteci, instituții partenere”. În cadrul ei, a fost înmânat testimoniul în semn de recunoștință pentru colaborare prodigioasă cu instituția celor 27 de filiale ale bibliotecii, bibliotecilor județene din România și bibliotecarilor Lidia Kulikovski, Tatiana Coșeri, Ludmila Pânzari, Ivan Pilkin, Elena Cebotari, Taisia Foiu, Elena Ungureanu, Viorica Lozinschi, Svetlana Javelea, Lilia Donica, Victor Rusu ș.a.

Evenimentul a culminat cu un recital muzical susținut de Grupul de tenori „Brio Sonores”.

img22007857

img22007857

img22007857

img22007857

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!