ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Chișinăul și Tiraspolul vor continua discuțiile pentru coordonarea acțiunilor privind raționalizarea consumului resurselor energetice

18:11 | 28.10.2022 Categorie: Politică

Chişinău, 28 oct. /MOLDPRES/. Chișinăul și Tiraspolul nu au reușit să atingă un compromis privind coordonarea acțiunilor în vederea raționalizării consumului de gaz și a energiei electrice. Declarația a fost făcută astăzi de către viceprim-ministrul pentru reintegrare Oleg Serebrian, după întrevederea de lucru de la Tiraspol, în formatul 1+1, transmite MOLDPRES.

În cadrul unui briefing de presă, oficialul a subliniat că la întrunire s-a discutat despre criza energetică și eventuale măsuri pentru depășirea acesteia. „Întrevederea a avut un succes limitat, dar a fost utilă. Grupurile de experți vor analiza ulterior detaliile tehnice și cele de ordin juridic ce ar permite soluționarea parțială a problemei. Vor fi analizate riscurile apărute în cazul sistării livrării de gaz din Federația Rusă. Trebuie să luăm în considerare toate scenariile, inclusiv cele mai negative”, a spus Oleg Serebrian.

Totodată, potrivit viceprim-ministrului pentru reintegrare, Tiraspolul nu poate confirma continuarea livrării energiei electrice, întrucât acest fapt derivă din volumele de gaz transportate. „Urmează o nouă rundă de negocieri la care vom aborda din nou subiectul crizei energetice. Cunoaștem că pot fi făcute anumite lucruri pentru a ușura povara crizei pentru cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului. Trebuie să știm ce facem în cazul în care sunt sistate livrările de gaz. E necesar să coordonăm acțiunile. La fel, este important să dăm un semnal societății că dialogul continuă și că putem găsi compromisuri”, a menționat Oleg Serebrian.

La inițiativa Chișinăului, la sediul Misiunii OSCE din Tiraspol a avut loc astăzi întrevederea de lucru a reprezentanților politici în procesul de negocieri pentru reglementarea transnistreană din partea Chișinăului, Oleg Serebrian, și a Tiraspolului, Vitalii Ignatiev, la care au asistat delegați ai participanților din cadrul formatului de negocieri „5+2”.

În cadrul reuniunii s-a discutat și despre dificultățile întâmpinate în prezent de către Liceul Teoretic „Evrica” din Râbnița și problema importului diferitor categorii de mărfuri în regiunea transnistreană. Negociatorul principal de la Tiraspol a reabordat aspectele din sfera bancară și cele privind implementarea mecanismului de efectuare a plăților pentru tranzacții comerciale realizate de companiile din regiunea transnistreană.

img22008144

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!