ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Astra Film Festival din România vine în premieră în Republica Moldova

12:45 | 09.11.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 9 nov. /MOLDPRES/. Astra Film Festival, considerat cel mai important festival de film documentar din România, aduce la Chișinău, în premieră, o selecție de filme de la ediția din acest an, informează MOLDPRES.

Festivalul va avea loc în perioada 11-13 noiembrie la Muzeul Național de Artă al Moldovei și la Biblioteca Municipală „B.P. Hașdeu”.

Potrivit organizatorilor, programul Astra Film Chișinău include de asemenea proiecția filmului-eveniment „Transalpina - Drumul regilor”, de Dumitru Budrala, precum și un concert  cu genericul „Floare de Maidan” al Diviziei de tineret a Centrului Cultural Subcarpați. „Venim la Chișinău cu multă emoție, la o întâlnire pe care o așteptăm de foarte mult timp, cu gândul de a descoperi împreună perspective fascinante asupra lumii în care trăim. Pentru că filmul documentar este despre viața reală și ne privește pe fiecare dintre noi în cel mai direct mod cu putință”, a precizat Dumitru Budrala, director-fondator Astra Film Festival.

În context, Adrian Dupu, secretar de stat al Departamentului Pentru Relația cu R. Moldova, a afirmat că Astra Film Festival este un brand românesc, un proiect cultural care validează de 29 de ani creativitatea cinematografică din România și de peste hotare. ”De aceea este atât de important pentru DRRM să se implice în expunerea acestei valori românești peste Prut. Sper ca această primă ediție a Astra Film la Chișinău să fie piatra de temelie a unei tradiții cinematografice în cadrul excelentelor relații dintre România și Republica Moldova”, a subliniat Adrian Dupu.

Astra Film Chișinău prezintă o selecție de filme valoroase, proiectate în premieră în Republica Moldova, care spun povești reale despre locuri și comunități și invită publicul să reflecteze asupra unor tematici profunde: „Drumuri care ne apropie” sau „Destine & comunități”. Proiecțiile vor avea loc în Sala Mare a Muzeului Național de Artă al Moldovei. Filmele grupate sub tematica „Drumuri care ne apropie” arată cum, de-a lungul timpului, drumurile au avut un rol decisiv în conexiunea și evoluția oamenilor și a comunităților.  Astfel, vineri 11 noiembrie, la ora 18.00, va fi proiectat filmul-eveniment „Transalpina - Drumul regilor” (regia Dumitru Budrala, România - 2016), care prezintă istoria unui drum-simbol care, de-a lungul istoriei, a unit oamenii chiar și în condiții potrivnice. Duminică, 13 noiembrie, la ora 17:00, spectatorii vor viziona filmul „Oamenii drumului: Terra Banatica”, de Mircea Gherase (România - 2021), iar la 18.30 - documentarul „Valuri pe uscat” (regia Raluca David, România - 2021).

Totodată, pentru liceenii din Chișinău organizatorii aduc filme care au făcut parte din cea mai recentă ediție Astra Film Junior - cel mai complex program de educație prin cinema documentar din România. Proiecțiile vor avea loc la Biblioteca Municipală ”B. P. Hașdeu” și vor fi urmate de ateliere de film literacy susținute de regizoarea Laura Ilie. Astfel, sâmbătă, 12 noiembrie, la ora 12.00, va fi proiectat filmul documentar „Aurora” de Benjamin Langeland, Stian Servoss (Norvegia - 2019), iar duminică, 13 noiembrie, la ora 12.00 - filmul „iHuman”, de Tonje Hessen Schei (Norvegia - 2019).

Astra Film Festival Sibiu, lansat în 1993 ca proiect inovator, este unul dintre cele mai importante festivaluri de film de non-ficțiune din Europa, inclus de European Film Academy pe lista festivalurilor care au dreptul de a face nominalizări directe pentru European Film Awards. Astra Film Chișinău este un program organizat de Astra Film, CNM Astra și de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

img22008494

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!