ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Declarația finală a țărilor din grupul G20 a condamnat războiul din Ucraina

11:36 | 16.11.2022 Categorie: Externe

Jakarta, 16 nov. /MOLDPRES/. Declaraţia țărilor din grupul G20, reunite într-un Summit în insula indoneziană Bali, condamnă războiul lansat de Rusia împotriva Ucrainei, relatează MOLDPRES cu referire la Agerpres.

Chiar dacă au existat și opinii divergente, declaraţia a fost adoptată de toate ţările membre, inclusiv Rusia, au confirmat mai mulţi participanţi miercuri, 16 noiembrie, în ultima zi a summitului G20.

''Majoritatea membrilor au condamnat puternic războiul din Ucraina'', potrivit textului final, în pofida opoziţiei iniţiale din partea Rusiei faţă de o asemenea exprimare. Poziţia Moscovei a fost la rândul său inclusă în textul declaraţiei finale.

În documentul adoptat atacul Rusiei contra Ucrainei vecine este numit război şi nu ''operaţiune militară specială'', aşa cum dorea preşedintele rus Vladimir Putin, absent de la summit.

La summitul G20 participă Africa de Sud, Arabia Saudită, Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Coreea de Sud, Franţa, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Marea Britanie, Mexic, Rusia, SUA şi Turcia, precum şi Uniunea Europeană.

Președintele rus Vladimir Putin a lipsit, iar Rusia a fost reprezentată de ministrul de Externe Serghei Lavrov, care a părăsit deja reuniunea încă de marţi, cu câteva ore înaintea adoptării declaraţiei finale. El a afirmat că ţările occidentale au încercat să ''politizeze'' declaraţia comună a summitului.

Agenda summitului a fost surclasată de chestiunea războiului din Ucraina, în pofida apelurilor ţării gazdă, Indonezia, la unitate şi la concentrare pe măsuri pentru soluţionarea unor probleme globale, ca inflaţia, securitatea energetică şi alimentară.

Țările grupului G20 cer prelungirea acordului asupra exporturilor de cereale.

img22008694

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!